Sport
JESENSKI DIO PRVENSTVA - TREĆA HNL “ISTOK”

Konačno će prvak ići u Drugu ligu
Objavljeno 6. prosinca, 2016.
Nekadašnji prvoligaš iz Varaždina konsolidirao redove i krenuo putem povratka. Trojac slavonskih klubova najugroženiji

Nakon što su se razišli klubovi iz sjeverozapadne i istočne Hrvatske, prije dvije i pol godine ponovno su se spojili u okviru Treće hrvatske nogometne lige “istok”.

Tadašnja intencija zakonodavca bila je uključivanje u natjecanje drugih profesionalnih momčadi iz toga okruženja u kojem su tri kluba. Nitko od njih, međutim, nije konzumirao tu mogućnost, jer je Slaven Belupo imao neki sličan oblik suradnje s Koprivnicom, a Osijek i vinkovačka Cibalia nisu imali, primarno financijskih, mogućnosti za to. Potonji nisu još stvorili tu pretpostavku za razliku od Osječana koji su, blagoslovom ostalih, ljetos postali ovosezonski 16. sudionik.

U prethodnom razdoblju nitko nije hijerarhijski napredovao, uglavnom zbog neambicioznosti za drugim državnim ujedno i profesionalnim sazivom, a ono malo što se sporadično kandidiralo nije ispunjavalo kriterije za ishođenje licencije od odgovarajuće Komisije HNS-a. Čini se da je taj post, odnosno protok prema gore, sada zaustavljen jer je nekadašnji prvoligaš iz Varaždina konsolidirao redove i krenuo putem povratka za što mu treba na kraju ostvariti plasman do trećeg mjesta i dobiti licenciju za Drugu ligu. Ovo drugo će se znati prije kraja sezone, a hoće li uopće Varaždinci iskazati tu želju znat će se do kraja veljače sljedeće godine kada se klubovi prijavljuju za više razrede. Moguće da aktualni lider ne bude i jedini iz “istočnog” trećeligaškog okruženja koji bi se mogao odvažiti na hijerarhijski iskorak, pri čemu primarno mislimo na prvoligaša iz osječkog Gradskog vrta koji tijekom prvenstvene stanke može definirati potrebe druge momčadi i popeti se razred više.

Aktualni se saziv, pak, čini manje kvalitetnim od prethodnog iako su, uglavnom, isti sudionici, ali oslabljeni, budući da je veći broj igrača otišao, gotovo iz svih sredina, a neodgovarajući mladi ga je kvantitatvno nadomjestio. Često ne i u tome brojčanom smislu, a posljedica je sve slabijeg rada s mlađim kategorijama u tim (ne)amaterskim sredinama. To je, međutim, druga priča, a trenutačna govori o povratničkom putu varaždinskog nogometa i težeg na istoku Lijepe Naše, odakle je tercet najugroženiji i čini se da jedan iz njega neće sačuvati status nakon preostalih 15 proljetnih kola. Glavna odlika natjecanja je izjednačenost, tako da eventualni pozitivni ili negativni nizovi donose bitni napredak, odnosno pad u redoslijedu...

Dražen LEKŠAN

Varaždin

Na povratničkoj stazi

Okupivši ljetos respektabilno igračko društvo dali su jasan znak da žele u viši razred. Iskusna, da ne kažemo vremešna momčad, uvodno je djelovala moćno, ali je padala kako je sezona odmicala. Jesen je zaključila pobjednički i s najbolje pozicije za nastavak prvenstva prije kojeg trebaju učvstiti sve igračko- stručno-logističke pozicije.

Slavonija

Špehar donio pobjednički mentalitet

I Požežani su ljetos ostali bez nekolicine igrača, ali su doveli najveće pojačanje u liku trenera Roberta Špehara. Taj karizmatični Osječanin donio je u srce Zlatne doline pobjednički mentalitet te posljedično drugu poziciju. Uz izvjesnu želju daljnjeg napredovanja, ali pitanje da li već u tekućoj sezoni u kojoj je dosadašnji učinak, vjerojatno, iznad očekivanja.

Međimurje

Zadržali visoki rejting

Nekadašanji prvoligaš iz Čakovca ne može tim smjerom ponajprije zbog dubioza koje su ostale nakon participiranja u tome elitnom državnom sazivu. To se u međuvremenu osjetilo na osipanju igračkog kadra, ali je i postojeći sposoban za vrh redoslijeda kako, uostalom, aktualni pokazuje. Nastave li, međutim, trendom neambicioznosti, odnosno nemogućnosti hijerarhijskog napredovanja, brzo bi mogli u prosječnost.

Osijek II

Svakodnevno iskazivali napredak

Pod vodstvom trenera Tomislava Steinbrücknera i Ive Vranješa mladići bijelo-plavih, mahom 18 i 19-godišnjaci, na startu su djelovali krhko, ali kako je prvenstvo odmicalo izgledali su sve bolji i od mnogih moćnijih. Polusezonu su zaključili na četvrtom mjestu uz dobre temelje za više, o čemu se trebaju izjasniti klupski čelnici. Primarna je, naime, zadaća brže stasavanje tih igrača za prvi sastav, pri čemu je treći državni saziv uvodno procijenjen kao dostatan...

Bedem

U stilu imena

Nakon kraćeg izbivanja Ivankovčani su u povratničkoj polusezoni došli do pete pozicije. Više nego zadovoljavajuće, a zahvaljujući predstavama u stilu imena, iako primarno na domaćem terenu. Uspjeli su uzeti nešto i na strani te zaključiti jesen visoko, čemu treba zahvaliti i izjednačenosti momčadi, među kojima nisu velike bodovne razlike.

Mladost

Pogodak zlata vrijedan

Učinak Ždralovčana izvjesno je iznad onoga što su prezentirali na travnjaku. U tvrdim utakmicama često su izlazili kao pobjednici i s relativno visoke pozicije dočekuju proljetne borbe. U jesenskim je na njihovim utakmicama padalo malo pogodaka, a postignuti je zlata vrijedio budući da je 11 donijelo skor od čak 25 bodova.

BSK

Igre bolje od rezultata

Višegodišnji trener Bjelobrđana Davor Rupnik ponovno je načinio dobar posao, budući da je imao ljetnu zadaću slaganja nove momčadi. Nije postigao sve što je želio, ali je nastavio trend respektabilnosti kluba. Nesretno ispadanje iz Kupa Hrvatske prouzročio je niz lošijih rezultata da bi u završnici jeseni nanizali pet pobjeda. Zaključni domaći poraz bacio ih je na sedmu poziciju, ali s realnim pogledom prema gore.

Vukovar 1991

Stali nakon odličnog starta

I vukovarski trener Goran Meštrović imao je obvezu složiti novu momčad koja je uvodno odlično izgledala i posljedično postizavala rezultate. U drugom dijelu jeseni stigla je kriza primarno zbog neefikasnosti, a da se ne produbi može se zahvalati zaključnoj domaćoj pobjedi. Donijela je zimski mir i odmak od najugroženijih.

Marsonia

Tri trenera na kormilu

Nekadašnji prvoligaš iz Slavonskog Broda daleko je od tih zvjezdanih trenutaka i neće tako brzo tim uzlaznim putem. Nestabilnost je glavna klupska značajka koja se ogledala i tijekom jeseni kada su tri trenera vodila prvu momčad. Na kraju je ona i uzela nešto bodova, ali više od prosječnosti trenutačno se ne može očekivati.

Oriolik

U okviru očekivanja

Oriovčani su jesenski dio sezone okončali u okviru općih očekivanja. Vjerojatno i vlastitog planiranja budući da je mjesto oko sredine tablice realni domet sastava koji je mogao osvojiti koji bod više, ali i manje, a pozitivno je što je “fenjeraš” ostao na pristojnoj udaljenosti kako bi se lakše ispunio sezonski cilj ostanka u konkurenciji.

Bjelovar

Neugodno iznenadili

Ugledni klub s permanetno visokim statusom bio je neugodno jesensko iznenađenje. Moguće da je to posljedica plaćanja danka u Kupu Hrvatske gdje su se Bjelovarčani zadržali dulje od ostale trećeligaške konkurencije pa je stoga učinak u prvenstvu trpio. Dugo je on bio dostatan za prizemne tablične sfere, ali završnica je probudila optimizam da se za ostanak ne bi trebalo strahovati.

Slavija

Ispod dosadašnjih razina

Pleterničani su dulje vrijeme u gotovo nepromijenjenom igračkom i kadru vođenja momčadi, odnosno kluba. Ta je stabilnost donosila visoke plasmane koji je jesenas bio dosta ispod i trebat će se u nastavku pomučiti za ostanak u konkurenciji. Moguće da su zasićenost i izostanak ambicije utjecali na pad i da su se našli u ugroženoj skupini momčadi.

Koprivnica

Izostali čvrstina i konkretnost

Koprivničani su bolje djelovali na terenu nego što su ostvarivali rezultate. Imaju zanimljivi igrački kadar, ali bez dovoljno čvrstine i konkretnosti pred vratima pa je bodovni ulov manji od onoga koji je trabao biti, odnosno očekivao se u klubu. Slijedi, vjerojatno, ozbiljniji zimski dogovor s gradskim prvoligašem kako bi se u Koprivnici i sljedeće sezone gledao trećeligaški nogomet.

Đakovo Croatia

Kvaliteta disperzirana u okolici

Đakovački trener Antun Labak imao je slabiji igrački kadar nego prošle sezone koja, također, nije bila za pamćenje. Nogometaši odlaze, čak i u okolne klubove znatno nižeg natjecateljskog statusa, a slabo pristižu u najbolje pozicionirani klub Đakovštine. Posebice oni koji bi bili dodana vrijednost tako da je klupska sada niska i donijela je proljetnu borbu za ostanak u konkurenciji.

Belišće

“Tigrovi” mliječnih zuba

Poneseni visokim plasmanom u proteklom ciklusu, pod vodstvom trenera Ivice Grnje, očekivao se i ovosezonski približan let. Da ga neće biti pokazale su ljetne (e)migracije kada je otišlo nekoliko ključnih igrača u klubove višeg razreda, a nisu odgovarajuće bili nadomješteni. Usto je među popularnim “trigrovima” nestalo elana i rezultata pa je iskuni osječki stručnjak odstupio, a zamijenio ga je domaći Stjepan Mađarić. Bez, međutim, bitnog pomaka, pa zato on mora biti tijekom zime u kadrovskom i smislu pojačanog rada kako bi se izbjeglo zadnje mjesto, vjerojatno jedino ispadajuće.

Višnjevac

Završnica p(r)obudila proljetnu nadu

Nova teška sezona za klub sa zapadne periferije Osijeka naslućivalo se ljetos kada je otišao veći broj igrača iz udarne postave koja je protekli ciklus završila na 14. mjestu, a nitko od pojačanja nije došao. Sada je pozicija i lošija, odnosno najteža jer prijeti ispadanje. Optimizam je p(r)obudila sama završnica jeseni u kojoj su ostvarene dvije jedine pobjede nakon što je 12 kola nije bilo. Ceh je u međuvremenu platio trener Antonio Šarić, a novi/stari Milan Vuica imat će tešku proljetnu zadaću ostanka za što će trebati i bitno pojačati momčad.

Strijelci

11 pogodaka - Špoljarić (OS); 10 pogodaka - Jakešević (SLA); 8 pogodaka - Ždinjak (BSK), Koledić (BED); 7 pogodaka - Kresinger (VŽ); 6 pogodaka - Mijatović (BEL), Erić (ME), Golubar (VŽ), Milinković (OR); 5 pogodaka - Bekavac (BSK), Divković (MA), Mikić (SLV); 4 pogotka - Klepač (OS), Šimičić (ĐCR), Raić-Sudar (BED), Mirković (MA), Žuljević (SLV), Podobnik (SLA); 3 pogotka - Damjanović (BSK), M. Peharda (SLV), Boban (SLA), Jurić (OR), Ivanović, Marcijuš, Golik (ME), Kovačić, Pavlović, Bubnjić (KC), Validžić (BED), Sučić (ML), Kolarić, Vuk (VŽ), Malecki, Šest, Plum (VU); 2 pogotka - Ikić, Lončar, Čikvar (OS), Brajković, Šorli (VU), Eling, Ratković, Jelić (BEL), Mišić, Milardović, Bogdanović, Grbeša (ĐCR), Žigri (BSK), Kvesić (VŠ), Vuksanović, Lučić (BED), Mišić, Mihaljević (MA), Smojvir, Nović, Pavelić (SLA), Vučinić, Kolar (KC), Jaković, Hajdarović, Pušić, Ivančić (BJ), Sabljić, Maras (ML), Šafarić, Jertec, Drožđek (VŽ), Ćorić (ME)...

Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

Najčitanije iz rubrike