Novosti
GRAĐANI SLAVONSKOG BRODA I DALJE ČEKAJU

Rok istječe, Brođanima od političara zasad stižu samo - dopisi
Objavljeno 6. prosinca, 2016.
8. prosinca je rok za susret predstavnika Vlade, grada i županije zbog zagađenja iz rafinerije

Dok s dvije slavonskobrodske mjerne postaje smještene nedaleko od Save svakodnevno stižu alarmantne vijesti o "podivljalim" vrijednostima lebdećih čestica, vrijeme za promjene osmogodišnjeg terora emisijom štetnih plinova iz prekosavske rafinerije, a koje je građanska inicijativa naglasila u osam zahtjeva na prosvjedu više od tri tisuće građana, polako istječe.

U prvom zahtjevu čiji rok istječe u četvrtak, 8. prosinca, tražili su da predstavnici Vlade RH održe sastanak u Slavonskom Brodu s predstavnicima grada i županije i da utvrde korake djelovanja, kada je u pitanju rješavanje ovog za Brođane gorućeg problema. Civilni sektor, zahtijeva građanska inicijativa, mora biti uključen. Isto tako, u sljedeća tri tjedna očekuju sastanak s predstavnicima Rafinerije, Vlade BiH i Republike Srpske na kojem bi dogovorili korake u modernizaciji i plinofikaciji Rafinerije, s konkretnim planom - najkasnije u siječnju 2017. godine. No, do danas ni od koga nema konkretnih odgovora.

Pitanje Janafu

- Nakon prosvjeda u Grad je stigao dopis ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera. On se osvrnuo na moj poziv premijeru Andreju Plenkoviću, a prije nekoliko dana stigao je i dopis Bože Petrova koji je moj dopis uputio ministru Slavenu Dobroviću, a koji je ranije bio u Brodu i upoznat je sa situacijom. U međuvremenu Rafinerija je vjerojatno već dobila novu ekološku dozvolu i dalje će raditi ovo što radi. Od prosvjeda do sada imamo već nekoliko velikih incidenata vezanih uz lebdeće čestice, benzen i sve što nas truje proteklih osam godina. Građani su u pravu kad prozivaju i pozivaju odgovorne, a u ovom slučaju je to Vlada RH - da nešto poduzme jer obećanja je dosta - kazao je gradonačelnik Mirko Duspara, koji će podržati, ako treba, i radikalne akcije poput blokade graničnog prijelaza, što u slučaju nepoštovanja zahtjeva najavljuje građanska inicijativa.

- I ja zbog alergije pijem lijekove već šest godina, što je velikim dijelom prouzročeno lebdećim česticama. Kao građanin ovoga grada i otac petero djece sigurno ću biti u svim akcijama koje će se provoditi da bi ovaj grad napokon prodisao kako treba - dodao je Duspara.

Janafu, tvrtki često prozivanoj zbog dopreme navodno visokosumporne sirove nafte prekosavskoj rafineriji, također je upućen dopis iz Grada, u kojem traže odgovor na pitanje kakvu naftu transportiraju, no do sada nema odgovora.

Deklarativna potpora

Između ostaloga, Građanska inicijativa i od Janafa zahtijeva da do ožujka sljedeće godine otvori zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava te profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjere u zakladu.

Nakon deklarativne potpore većine političara, pa onda i sportaša, pjevača i drugih, Brođanima u borbi za čist zrak nedavno je i premijer Plenković u Osijeku izjavio kako zbog tog problema namjerava ići u Slavonski Brod te kako je kao zastupnik Europskog parlamenta od početka lobirao za rješenje tog problema.

- Čim smo stupili na dužnost, radimo pritiske i kontakte na sektorskoj i političkoj razini. Činjenica je da se rafinerija u bosanskom Brodu nije modernizirala, ona zagađuje i ugrožava život građana - kazao je Plenković prije nekoliko dana, uz primjedbu kako ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović ima posebne zadaće da se prioritetno bavi tim pitanjem.

Pušu li nešto povoljniji vjetrovi ili je u pitanju samo još jedno u nizu obećanja pitaju se već iscrpljeni Brođani nakon najnovije informacije da je Ruska Federacija spremna s oko 10 milijuna eura u cijelosti platiti plinofikaciju rafinerije, što bi značajno smanjilo onečišćeni zrak po kojemu je Slavonski Brod već godinama svrstan u drugu kategoriju. Ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov izjavio je, naime, kako je do sada u modernizaciju rafinerije, koja je u vlasništvu ruske državne tvrtke Zarubezhneft iz Moskve, uloženo nekoliko milijuna eura vezano uz zaštitu okoliša. "Energana rafinerije, koja pokreće strojeve za preradu sirove nafte, radi na onu istu naftu koju prerađuje. S obzirom na to da je riječ o sirovini koja ima veliki postotak kemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora, onečišćenje je golemo i ugrožava stanovništvo u oba Broda, bosanskom i Slavonskom. Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to platiti”, ustvrdio je Azimov, i dodao kako je za finalizaciju potrebno sagraditi dio posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije. Brođanima pak nije nikakva novost da bi se plinofikacijom spriječilo onečišćenje, a o tom rješenju bilo je govora u više navrata s više ministara na razini dviju država.

Marija RADOŠEVIĆ
ŠTO JE OBEĆANO PRIJE TRI GODINE

Na sastanku visoke ruske delegacije i čelnika Slavonskog Broda, još prije tri godine, rečeno je kako se pokreće plinofikacija ložišta u Rafineriji. “Uspjeli smo s mrtve točke pokrenuti projekt plinofikacije vrijedan oko 10 milijuna eura, koji će biti završen u prosincu 2015. godine”, obećao je tada zamjenik generalnog direktora Zarubezhnefta, Andrej Valerij Ozerov. Godine su prošle, obećanja ostala, a Brođani žele vjerovati kako u međuvremenu zagađeni zrak nije ostavio traga na zdravlju njihove djece.

dosta čekanja

GRAĐANI NAJAVLJUJU I RADIKALNE AKCIJE

Mirko Duspara

gradonačelnik Slavonskog Broda

Kao građanin ovoga grada i otac petero djece sigurno ću biti u svim akcijama koje će se provoditi da bi ovaj grad napokon prodisao kako treba.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike