Osijek
25 GODINA OD RATNIH STRAHOTA

Sjećanje na 5. prosinca 1991. u Osijeku, Tenji, Nemetinu i Antunovcu
Objavljeno 5. prosinca, 2016.
Paljenjem svijeća brojne delegacije prisjetile su se dana kada je poginulo 28 branitelja i četiri civila

U povodu obilježavanja 25. godišnjice od okupacije Antunovca u spomen svim poginulim i nestalim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata odane su počasti za 40-ak poginulih u obrani tog mjesta.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić je s općinskom vijećnicom Natašom Tramišak položio vijenac i zapalio svijeću na spomen-obilježju masovne grobnice na mjesnom groblju u Mirnoj ulici u Antunovcu. Tamo su počast odali i osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, suborci, rodbina i mještani.

Anušić je u ime Općine zapalio i svijeću i položio vijenac i kod Spomen-kapelice poginulim i nestalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u središtu Antunovca, a među brojnim delegacijama bili su i načelnik Općine Ernestinovo Matija Greif i tajnik UDVDR-a Klub Laslovo Ladislav Ferenc, predsjednik MK “Kune” Božidar Vrselja...

U Spomen-kapelici je nakon toga održana i misa zadušnica, a nakon toga su se svi okupili u Hrvatskom domu u Antunovcu, gdje je Anušić zahvalio svima koji poštuju žrtve dane u obrani Hrvatske i što ih se ljudi sjećaju, a takvih je sve više ne samo u Antunovcu i Osijeku nego i u Vukovaru i po cijeloj Hrvatskoj.

- Peti prosinca 1991. bio je osobito težak dan za sve branitelje koji su se nalazili na položajima oko Osijeka. Neprijateljske snage krenule su u napad svim raspoloživim snagama pokušavajući se probiti do Osijeka. Istog je dana okupiran i Antunovac, a u šumi Rosinjača poginulo je 16 branitelja koji su čuvali južnu liniju grada - rekao je Anušić.

Kod Spomen-kapelice u Antunovcu su dočekani sudionici maratona “Krug zajedništva, ljubavi i mira” u kojem su sudionici trčeći obišli nekadašnu južnu bojišnicu Osijeka krenuvši iz osječke Hebrangove ulice nakon odavanja počasti 16 poginulih u šumi Rosinjača odnosno svima poginulima 5. prosinca 1991. - ukupno u jednom danu poginulo je 28 branitelja i četiri civila.

Jučerašnji je dan bio pun tuge jer je točno prije 25 godina gorjela južna bojišnica od Nemetina do Ivanovca, prisjetili su se građani svih 1600 poginulih sumještana, počasti su se odavale od Osijeka preko Nemetina do Tenje i Antunovca. UHSDR Sveti Rok Osijek i UHDDR Osijek organizirali su odavanje počasti u Hebrangovoj za poginule u Rosinjači, a počast su tamo odali djeca i obitelji poginulih branitelja te brojne delegacije. Riječi molitve izgovorio je župnik Župe svetih Petra i Pavla Adam Bernatović.

Darko PEJIĆ
SJEĆANJE NA POGINULE U TENJI

U Tenji je jučer, u povodu 25 godina od privremene okupacije Tenje, Vijeće Mjesnog odbora Tenje i članovi UHDDR-a Tenja odalo počast paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća svih pogunulim hrvatskim braniteljima i nestalim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Kod Spomenika hrvatskim braniteljima i civilima poginulim u ratu počast je odao i predsjednik Vijeća MO Tenja Josip Mihaljević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike