Kultura
ADVENTSKI KONCERT OČARAO BRODSKU PUBLIKU

Zbor “Zvjezdice” - Zasja nebo gdje god da zapjevaju čarobne pjevačice
Objavljeno 6. prosinca, 2016.

Nakon šest godina ponovno u Slavonskom Brodu vrhunski zagrebački dječji zbor Zvjezdice, dirigenta i producenta Zdravka Šljivca, svojim je Adventskim koncertom u akustičnom prostoru prepune Crkve Presvetog Trojstva opet oduševio Brođane.

Riječ je o izuzetnom, fantastično uvježbanom ansamblu, koji pokazuje izniman odnos prema glazbi i profesionalnosti, kazao je ravnatelj KKD-a I. B. Mažuranić Hrvoje Špicer koji je za ljubitelje lijepe glazbe i organizirao pravu poslasticu u predblagdansko vrijeme.

A na programu su se smjenjivale kompozicije adventskog te marijansko-sakralnog i manjim dijelom božićnog štiha. Uz Zvjezdice, nastupila je i sjajna mlada sopranistica Tanja Ruždjak, te na harfi i klaviru Diana Grubišić Ćiković i Gudački kvartet Libra, a publika je uživala u svakoj, za ovo vrijeme, prikladnoj vrsno izvedenoj skladbi Benjamina Brittena, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Schuberta, Antonija Vivaldija, Richarda Rodgersa, Stevana Mokranjca... što je i nagradila gromoglasnim pljeskom. Posebno su bili očarani zajedničkim izvedbama Zvjezdica i Tanje Ruždjak, te rijetko izvedenom skladbom posvećenom svim časnim majkama, kao i dodatkom i prvi put izvedenom skladbom "Pie Jesu" zajedno s dječjim sopranom Josephinom Idom Zec.

Bila je to večer za dušu, kažu Brođani, što veseli i vrsnog glazbenog pedagoga Zdravka Šljivca koji zna privoljeti djecu za ovu vrstu glazbe. Na pitanje kako godinama uspijeva skupiti tako dobru ekipu, priznaje kako nije lako. “To je možda odjek tradicije. Znaju kamo dolaze, premda je u Zagrebu to dosta teško i zahtjevno. Po sat vremena djeca putuju na probu jer su iz dvadeset zagrebačkih škola. No, imam čarobne pjevačice. Možda i zato što sam imao viziju. Zvjezdice znače sjaj na nebu. Taj sjaj umjetničkog neba pokušavamo zagrepsti i dohvatiti kroz 30 godina i to je zapravo misao vodilja”, kaže Šljivac, dokazujući kako su njegovo iskustvo i njihova mladenačka energija izvrstan spoj.

To potvrđuje i 13-godišnja “zvjezdica” Ema Šutej koja tri godine pjeva u zboru. “Pjevanje mi je hobi, dolazim s radošću na probe, obožavam pjevati, ne mogu zamisliti život bez glazbe i u budućnosti se želim baviti glazbom”, kazala je djevojčica, koja uživa i u druženju s ostalim “zvjezdicama”, a koliko god su probe iscrpljujuće, kući se, kaže, uvijek vraćaju pjevajući. Nagrada vrsnim malim pjevačima, učenicima osnovnih i srednjih škola brojni su nastupi u Zagrebu s profesionalnim ansamblima, filharmonijom, HTV zborom i orkestrom... te brojna putovanja. Kroz protekla tri desetljeća prošli su cijeli svijet i to nekoliko puta, bili su u Americi, Australiji, Rusiji, Kanadi, Maleziji... “Svake druge godine idemo na neku turneju. Upravo smo pozvani u Izrael, a opet planiramo u Ameriku i Kinu, premda i ovdje imamo obveza. Uglavnom smo puni po dvije godine unaprijed. Puno puta imamo dva nastupa istu večer. Mi 'servisiramo' sve zagrebačke orkestre”, dodaje dirigent.

Zvjezdicama su posvećene skladbe nekih hrvatskih skladatelja, poput Četiri godišnja doba Davorina Kempfa ili Djevojačke vede Ive Josipovića.., a zboru su dodijeljene brojne domaće i međunarodne nagrade među kojima su pobjede na festivalima zborova u Walesu, Irskoj, Norveškoj, Sloveniji..., diskografska nagrada Porin. Prije nekoliko godina EU parlament u Bruxellesu proglasio ih je veleposlanicima kulture, što je najveća čast za ovaj zbor i njihova dirigenta. I Adventski koncert u brodskoj velikoj crkvi još jednom je pokazao da je riječ o biserima zborske glazbe čiji sjaj ne jenjava ni nakon tri desetljeća na sreću očarane publike.

Marija RADOŠEVIĆ

mladost

KRASE IH UVJEŽBANOST I PROFESIONALNOST

NA OSJEČKOJ SCENI

Vrsna mlada sopranistica Tanja Ruždjak prije tri godine magistrirala je na Muzičkoj akademiji u klasi Dunje Vejzović, a iza sebe ima niz uspješnih nastupa u zemlji i svijetu. Članica je ansambla Projekt Lazarus koji se bavi promocijom hrvatske glazbene baštine. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima. U nizu zapaženih opernih uloga trenutno pjeva u Puccinijevoj operi La Boheme (HNK Osijek).

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike