Regija
HUMANITARNI LOV

Caritasu će dati cijeli ulov - 17 divljih svinja
Objavljeno 5. prosinca, 2016.

ORLJAVAC - Treći je put požeško-slavonski župan Alojz Tomašević organizirao lov za gospodarstvenike i goste izvan županije s humanitarnim ciljem - svu odstrijeljenu divljač darovat će Caritasu Požeške biskupije. Okupilo se više od 60 lovaca i goniča, a kao gosti sudjelovali su gospodarstvenici i društveno-politički djelatnici, njih tridesetak. Dvije godine županov je lov bio organiziran u prvom tjednu nove godine, no odlučeno je da će se održavati u prvom tjednu prosinca kako bi najpotrebitiji za božićne blagdane dobili kvalitetno meso divljači. Iako sam nije mogao u lov zbog ozljede noge, župan Tomašević ga je poveo te organizirao svečani ručak uz tamburaški sastav Bekrije u lovačkom domu LD-a Psunj Orljavac.

- Tendencija je da se taj lov uvede kao tradicionalni lov požeško-slavonskog župana, a prijedlog je došao od naših gospodarstvenika. Imamo goste iz Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije pa do Zagreba i našeg počasnog građanina, generala Markača. Lov je bi uspješan - odstrijeljeno je 17 divljih svinja, od veprova do nazimica. Sve će biti poklonjeno Caritasu koji će to raspodijeliti i koristiti u pučkoj kuhinji. Zahvaljujemo sv. Hubertu i božici Dijani što su nam udijelili ovaj prekrasan dan i uspješan lov – kazao je župan Tomašević, koji želi da lov postane dio turističke priče najljepših krajeva Požeško-slavonske županije, koji su devastirani u Domovinskom ratu i treba im pomoći u bržem razvoju. Za to će svakako značajno biti podizanje brane na Orljavi i stvaranje akumulacije, a velika, prazna škola mogla bi se urediti u npr. hostel. Lovstvo je, svakako, samo jedan od oblika turizma koji se može razvijati na ovom području.

Nakon obveznog poklona i odavanja počasti divljači, župan Tomašević čestitao je svim lovcima. Bilo je i onih koji su činili pogreške u lovu, “neprimjereno” se ponašali u lovištu te su im određene “kazne”, uglavnom “mokre”, a neki su morali i pjevati nakon svečanog ručka. AGM Kruna

Mihaela lovi od osamnaeste

Svi koji su nešto ulovili to istaknu grančicom zataknutom za šešir, pa smo grančice vidjeli i za šeširom generala Markača, saborskog zastupnika Franje Lucića, nekih gospodarstvenika, a i za šeširom 21-godišnje Mihaele Ćurčić, koja je odstrijelila nazime. “Lovkinja sam već tri godine, od navršene osamnaeste. Iz Požege sam, ali sam članica LD-a Psunj Orljavac. Nije mi to prvi odstrjel, a naravno da sam za prvi ulov bila kažnjena po lovačkim propisima. Dobila sam “batina” nakon dva mjeseca kao lovkinja. Kako sam jedinica, od svoje desete godine išla sam s ocem u lov i lovište. To mi se svidjelo, razvila se ljubav prema prirodi, životinjama. Lov nije samo ubijanje, lov je građenje lovišta, hranilica, briga za lovište i briga za sve životinje da budu u redu”, kazala je Mihaela, koja je završila elektrotehničku školu. Prijavila se i za dobrovoljni vojni rok, kao ročnica potpisala je ugovor s MORH-om te je danas profesionalni vojnik. Radi kao mehaničar IC uređaja - barata optikom, lećama i specijalnim naoružanjem.

Za turizam će biti važna brana na Orljavi i akumulacija, a škola bi se mogla urediti u hostel

Najčitanije iz rubrike