Osijek
SVIJEĆE NA TRGU SLOBODE

Počast za 1600 poginulih osječkih branitelja i civila
Objavljeno 5. prosinca, 2016.

Predstavnici Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok Osijek i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata - Gradskog ogranaka Osijek, jučer su zapalili svijeće ispred spomen-obilježja na Trgu slobode u čast 1600 poginulih Osječana, branitelja i civila, u Domovinskom ratu.

Kako nam je objasnio Zlatko Bebek, predsjednik Udruge Sveti Rok u tu brojku uračunati su i svi oni koji su poginuli na širem području grada Osijeka te pripadnici 101. brigade Hrvatske vojske iz Zagreba.

- Ovdje govorimo o najkritičnijem i najkrvavijem ratnom danu u gradu Osijeku. Tada je obranjena Hrvatska, to je bio vrhunac ugroze Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Tog 5. prosinca 1991. poginulo je 28 pripadnika Hrvatske vojske i četvero civila - istaknuo je Bebek, dodavši kako je riječ o 25. godišnjici tih događaja.

Nakon komemoracije kod spomen-obilježja na Trgu slobode predstavnici obiju udruga obišli su grobove 15 prijatelja i suboraca izginulih u šumi Rosinjača, 5. prosinca 1991. Tu tragediju dodatno podcrtava činjenica, kako nam je rekao Zlatko Bebek, da tijelo 16. suborca, Mihajla Pelegrina, nije nikada pronađeno. D.C.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike