Regija
PROJEKT OD 1,5 MILIJUNA KUNA

Vinske ceste dobivaju asfalt
Objavljeno 5. prosinca, 2016.

BELI MANASTIR

Započela je izgradnja vinskih cesta na brdu iznad Belog Manastira. Za prvu fazu izgradnje grad je u vlastitom proračunu osigurao približno milijun i pol kuna, dok će, sukladno mogućnostima, određeni iznosi biti osiguravani i idućih godina. Gradnja je počela kod SRC-a Bazeni, a u dugoročnom je planu povezivanje tog mjesta i, najvjerojatnije, dijela brda iznad Branjina Vrha, u obliku polukruga.

- Završena je gradnja prvih 400-tinjak metara nove ceste, a ovih dana očekujemo nastavak radova i gradnju ukupno 1,5 kilometara ceste - kaže dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić, naglašavajući kako će ova 1,5 kilometra duga dionica doći do otprilike pola brda. Nakon završetka radova te osiguravanja novih sredstava, trebala bi uslijediti gradnja novih dionica i tako do završne točke.

- Dvojimo hoće li završetak ceste biti kod kapelice svetog Ivana Nepomuka ili iznad Branjina Vrha, ali je sve izglednija drugospomenuta opcija, budući da u Branjinu Vrhu ima dosta mještana koji u brdu imaju zemljište, vinograde i podrume - ističe Bogatić. Tvrdi kako je osnovni razlog ulaska u ovu investiciju želja za stvaranjem boljih uvjeta poljoprivrednicima, vinarima, vinogradarima, voćarima, pčelarima i ostalima koji u brdu imaju poneku nekretninu, odnosno njihovim gostima.

U krajnjem slučaju, nastavlja Bogatić, nova cesta možda nekome omogući da se intenzivnije počne baviti dosadašnjim hobijima i ostvari prihod od imovine. Sve skupa, dakako, povezano je i s poticajima koje Grad isplaćuje belomanastirskim poljoprivrednicima, vinarima, voćarima, pčelarima i ostalima. Za razliku od dosadašnje prakse obnove i izgradnje vinskih cesta, belomanastirski su se gradski oci odlučili za asfalt.

Ivica GETTO
Multifunkcionalne staze grada

S izgradnjom vinskih cesta na neki je način povezan projekt nazvan Multifunkcionalne staze grada Belog Manastira. “Premda izgradnja vinskih cesta i projekt nemaju nikakve veze jedno s drugim, može se reći kako su Multifunkcionalne staze grada Belog Manastira svojevrsna nadogradnja. Projekt, vrijedan stotinjak tisuća kuna, nominirali smo na natječaj Hrvatske turističke zajednice i prošli. Odnosi se na označavanje novih i postojećih vinskih cesta, biciklističkih staza, podruma i sličnih objekata, kako bi Belomanastirci, ali u prvom redu naši gosti, znali gdje se kreću i kako doći do određenog cilja”, priča Bogatić, nastavljajući kako je, zasad, pokraj SRC-a Bazeni postavljena ploča s važnijim lokacijama koje su označene i na terenu. Uskoro će biti dostupna i aplikacija s mogućnošću nadogradnje za pametne mobitele, sa svim označenim točkama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana