Kultura
NOVA KNJIGA ZLATE ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Svaštice i sjećanja
mogli bi u lektiru
Objavljeno 4. prosinca, 2016.

OSIJEK

U velikoj dvorani Vikarijata u subotu je predstavljena nova knjiga prof. dr. sc. Zlate Živaković-Kerže “Svaštice iz staroga Osijeka” (III. izmijenjeno i dopunjeno izdanje). Već sedma knjiga iz autoričine serije Osječka sjećanja i Svaštice privukla je, kao i na svim dosadašnjim promocijama knjiga Zlate Živaković-Kerže o povijesti Osijeka, brojne posjetitelje. Ovaj put čak i najveća dvorana Vikarijata s 400 mjesta bila je premala da primi sve znatiželjnike svih generacija iz svih dijelova Osijeka i okolice.

Ugodnu večer suvereno je vodila autorica redajući dijelove iz nove knjige s riječima prijatelja i recenzenata svojih knjiga. Pozdravne riječi uputio je u ime Grada Osijeka (jer promocija je bila dio proslave Dana grada Osijeka i Dana Matice hrvatske Osijek) dogradonačelnik Vladimir Ham, a u ime domaćina Instituta za novu evangelizaciju mons. Vladimir Dugalić. U ime suizdavača slavonske, srijemske i baranjske Podružnice za povijest govorio je dr. sc. Stanko Andrić, a o knjizi su govorili i recenzenti, prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, prof. dr. sc. Željko Turkalj, prof. Vinko Ivić i autorica, prof. dr. sc. Zlata Živaković-Kerže. Među toplim riječima svih govornika najviše je zazvučao prijedlog da knjige Zlate Živaković-Kerže budu dio lektire osječkih učenika, što je popraćeno dugim pljeskom.

Tijekom predstavljanja dijelove iz knjige Svaštice iz staroga Osijeka čitali su glumica HNK-a u Osijeku Anita Schmidt i prof. Petar Kerže. “Moj Osijek” izveli su prof. Vjera Kurtović (električni klavir) i Zlatko Barač (saksofon), koji je i izveo glazbenu pratnju tijekom čitanja dijelova iz knjige.

Kako je povijest Osijeka nepresušno vrelo podataka, uskoro se može očekivati i osma knjiga, koja će ponovno na promociju privući brojne znatiželjnike, pa, kako je rekao jedan o govornika, i dvorana Gradski vrt mogla bi biti premalena. D.Kovačević.

RED ZA AUTORIČIN POTPIS

Dakako da se prije i poslije promocije mogla kupiti nova knjiga “Svaštice iz staroga Osijeka” (III. izmijenjeno i dopunjeno izdanje) po pristupačnoj cijeni od 50 kuna te razglednice starog Osijeka po pet kuna. A nakon toga valjalo je pričekati autoričin potpis u redu dugom desetak metara, koji se stalno povećavao. Jer tu knjigu (i ostale iz serije Zlate Živaković-Kerže) mora imati svaka osječka kuća koja drži do svoje i povijesti svoga grada. Iz nje se može svašta naučiti, ali i zabaviti čitajući stranice i stranice pažljivo poredanih, i pedantno napisanih, činjenica iz povijesti Osijeka.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike