Zdravlje
UGODITE SI KUPKOM

Kada puna tople
vode za opuštanje
Objavljeno 5. prosinca, 2016.

Dok čekate prijevoz s posla, osjećate kako vam se zima i vlaga uvlače u kosti i maštate o kadi punoj tople vode. Sama pomisao na toplu kupku vraća vam volju za životom, ali onda se počinjete brinuti zbog isušene kože. No, i za to postoji rješenje – pravilna priprema za kupanje.

Ako učinite sve što treba, kupka ne samo što vam neće škoditi, nego će djelovati ljekovito. Dakle, opustite se i uživajte!

Pripremite organizam

Prije kupke se istuširajte kako biste uklonili nečistoću s kože i obavite piling cijelog tijela. Preparat za piling možete kupiti ili ga sami napravite u kućnoj radinosti. Stručnjaci, primjerice, predlažu da šaku cvjetova kamilice pomiješate sa šakom morske soli i šakom mekinja te da time istrljate tijelo. Tako ćete zagrijati i pripremiti krvne žile za toplu kupku.

l ZA SPORTAŠE: fitness kupka

U čistu posudu ulijte litru vode, naribanu koricu dva limuna i šaku bosiljka. Prokuhajte, ostavite da vri minutu i zatim sve ulijte u kadu punu vode za kupanje. Limun zateže kožu, potiče metabolizam masnog tkiva i smanjuje celulit, a bosiljak je koristan zato što pojačava drenažni učinak kupke.

l ZA SUHU KOŽU: medena kupka

Umutite tri žumanca s tri žlice maslinova ulja i, polako miješajući dodajte čašu vrhnja i dvije žlice meda. Smjesu umasirajte na tijelo i lice, možete i na kosu, pa pričekajte desetak minuta. Zatim uronite u kadu s toplom vodom koja će pojačati djelovanje sastojaka iz maske. Nakon 20 minuta masirajte kožu lufa-rukavicom dok masku potpuno ne uklonite s tijela. Potom se brzo istuširajte mlakom vodom i obrišite ručnikom.

l ZA MASNU KOŽU: slana kupka

Pomiješajte dvije šake sode bikarbone i morske soli. Potom napravite čaj od mente i ružmarina. Sjedite u kadu i istuširajte se. Zatim lufa-rukavicu prvo potopite u čaj pa u smjesu od sode bikarbone i morske soli te izmasirajte cijelo tijelo. Onda napunite kadu mlakom vodom i uživajte dvadesetak minuta. Na kraju se obrišite ručnikom i namažite tijelo losionom za masnu kožu.

l ZA ZIMOGROZNE: ljuta kupka

Ljute papričice ubrzavaju cirkulaciju i jačaju krvne žile pa su idealan sastojak za kupku koja treba zagrijati i prokrviti tijelo. U vodu stavite dvije pune žlice mljevene ljute paprike, ali pazite da temperatura vode ne prijeđe 28 stupnjeva i zaštitite oči. Kad legnete u kadu, primijenite laganu automasažu da biste pojačali učinak kupke na cirkulaciju. Počnite masažu od gležnjeva, zatim nastavite duž listova prema bedrima. Ostanite u kadi najduže deset minuta, a onda se istrljajte ručnikom energičnim pokretima odozdol prema gore.

l ZA NERVOZNE: uspavljujuća kupka

Kupka s cvjetovima lavande idealna je za večer, prije spavanja, jer djeluje umirujuće. Nakon nje se lako zaspi. Stavite šaku lavande u vodu za kupanje ili 20 kapi esencijalnog ulja lavande. Kako biste pojačali pozitivno djelovanje kupke, pokraj kade stavite posudu s jako vrućom vodom, umočite u nju čistu pamučnu krpu, iscijedite ju i zatim njome dobro istrljajte vrat, ramena i stopala. To su, naime, dijelovi tijela u kojima se akumulira napetost.

l ZA DOBRO RASPOLOŽENJE: čajna kupka

Prelijte vrelom vodom dvije šake matičnjaka, majčine dušice i mente, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se oslobodila eterična ulja iz biljaka. Zatim čaj ulijte u kadu s vodom, a biljke stavite u platnenu vrećicu. Lezite u toplu kupku i masirajte tijelo platnenom vrećicom. Nakon dvadesetak minuta nježno ručnikom pokupite vodu s tijela. Topla voda pomaže eteričnim uljima da ih koža apsorbira, a masaža biljem poboljšava cirkulaciju. Ako imate masnu kožu, ne morate ju nakon kupanja mazati mlijekom za tijelo. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike