Crna kronika
POŽEGA: CRNE BROJKE

Do prosinca ceste
uzele čak 11 života
Objavljeno 3. prosinca, 2016.

POŽEGA

Nastavljaju se nesreće s ozlijeđenim osobama na požeškom području. Jedna je osoba ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se u petak oko 13 sati dogodila u Zagrebačkoj ulici u Požegi. Došlo je do lančanog sudara između automobila, terenca i kamiona.

Kako smo doznali na mjestu nesreće, vozač automobila imao je namjeru skrenuti i najvjerojatnije je naglo zakočio. U njega se zabila vozačica terenca u koji se potom zabio kamion. Ozlijeđenu osobu hitna pomoć prevezla je u požešku bolnicu. Očevid na mjestu nesreće obavili su operativci Policijske uprave požeško-slavonske, a za njegova trajanja promet je bio otežan.

Brojne prometne nesreće zabrinule su policiju, kao i vozače te ostale sudionike u prometu. Nažalost, 2016. godina ostat će zapamćena po crnoj bilanci poginulih osoba. Ovo je najgora godina u posljednjih pet godina jer je do sada, iako je još cijeli prosinac pred nama, poginulo 11 osoba. Time je premašen negativan rekord cijele 2012. kada su ceste uzele deset života. Godine 2013. poginulo je osam osoba, dok je 2014. i lani ta brojka bila prepolovljena, po četiri poginule osobe.

Kako doznajemo iz Policijske uprave požeško-slavonske, zaključno s 24. studenim evidentirano je 430 prometnih nesreća. Ukupno je osam osoba poginulo, 57 ih je teško, a 158 lakše ozlijeđeno. Dvije najteže nesreće imale su za danak po dvoje poginulih. Posljednja se, kako smo izvijestili, dogodila u mjestu Rajsavac 20. studenoga. U slijetanju automobila s ceste i zabijanju u putni most život su izgubila dva prijatelja, vozački as Vlado Moravek, koji je bio suvozač, i Robert Kotas, inače vrstan automehaničar, koji je sjedio za upravljačem Škode Praktik.

Druga nesreća u kojoj su izgubljena dva mlada života zbila se krajem kolovoza u mjestu Resnik kod Pleternice. Pijani mladi 22-godišnji vozač u jednom je trenutku izgubio kontrolu nad upravljačem Passata, nakon čega je sletio s ceste i udario u betonski stup. U smrskanom vozilu život su izgubile dvije 15-godišnjakinje, dok su vozač i treća djevojka (sestra jedne od poginulih) teže ozlijeđeni. Nesreća se dogodila nakon povratka iz noćnog života. Općinsko državno odvjetništvo u Požegi sredinom listopada donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 22-godišnjeg vozača automobila u kojem su poginule 15-godišnjakinje. Osnovano ga se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.AGM Kruna/M.Bugarić

REPRESIVNE AKCIJE POLICIJE

Gotovo svakog vikenda PU požeško-slavonska organizira preventivno-represivne akcije usmjerene na najčešće prekršaje koji dovode do prometnih nesreća - brzinu i pijanstvo vozača. Također, na mjesečnoj bazi provode se ciljane aktivnosti naložene na razini cijele Europske unije koje su također usmjerene na sankcioniranje prekršaja najtežih oblika. Unatoč povećanim policijskim ophodnjama, na prometnicama Požeško-slavonske županije nesreće se nažalost i dalje događaju.

kontrole na cesti

ALKOHOL I BRZINA UZROCI SU TRAGEDIJA

Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike