Novosti
SJEĆANJE NA HEROJSTVO “CRNIH VRANA”

“Krila Oluje” iznad Otoka za poginule zrakoplovce
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

U Otoku je komemoracijom obilježena 25. godišnjica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive.

- Zahvaljujući njihovoj žrtvi, doprinosu, entuzijazmu koje su ulagali u to presudno vrijeme za obranu Domovine, 25 godina poslije zahvaljujemo njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, kao i svim preživjelima hrvatskim braniteljima. Ponosni smo na to razdoblje, na sve hrabre hrvatske sinove, sve naše junake i vitezove koji su u gotovo nemogućim uvjetima dali svoj doprinos i podnijeli žrtvu za slobodu Hrvatske - rekao je Tomo Medved, ministar branitelja.

Svetu misu predvodili su vojni kapelan Mato Vincetić i otočki župnik i dekan, prečasni Antun Živković, a atraktivan program iznad Otoka izvela je akrobatska skupina “Krila Oluje”, a na tlu postrojba Počasno-zaštitne bojne.

Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, poginula su na zadatku u noći između 1. i 2. prosinca 1991. na bosutskoj bojišnici kada je njihov zrakoplov pogodila neprijateljska raketa. Okupljeni na početku Domovinskog rata i poznatiji pod ratnim nadimkom Crne vrane, poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima dostavljali su pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije, ali su i borbeno djelovali rabeći pritom i tzv. bojler-bombe. Oni su prvi hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Josip Šarić istaknuo je kako 25 godina grad Otok i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obilježavaju stradanje prvih poginulih pilota i branitelja Otoka.

- Pozivam Državno odvjetništvo RH da procesuira krivce, jer su poznata imena i zapovjednika i drugih odgovornih za rušenje i smrt zrakoplovaca - rekao je Šarić.

Marijan Živković, otac Marka Živkovića, s tugom i ponosom se prisjetio žrtve svog sina.

- Ne znam što me drži, valjda vjera u Boga i dva sina, jednog još uvijek nisam pronašao - rekao je Marijan Živković, a njegova unuka Marina Živković, kćerka poginulog Marka zahvalila je svim organizatorima komemoracije.

- Nama je drago da se svega toga netko sjeća, da se održava uspomena i sve se prenosi dalje - rekla je Marina Živković. M.Kokaj

U OTOKU OTVOREN URED HRVATSKIH BRANITELJA

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved otvorio je u Otoku Ured hrvatskih branitelja. “Poduzimamo niz radnji kako bi mladi naraštaji imali priliku u pravom svjetlu, istinito, doživjeti sve ono što se događalo ratnih godina u Hrvatskoj. Ovim uredom bit ćemo dostupni braniteljskoj populaciji, ali i mladim naraštajima kako bi imali priliku i doživjeti stvarno stanje i činjenice iz tog vremena”, rekao je Medved.

Možda ste propustili...