Magazin
TJEDNI OSVRT

Prazna ploča
Objavljeno 3. prosinca, 2016.
Zastrašujuće je ne znati kako SDP-ovci kane biti korektiv HDZ-ovcima na vlasti, a koje čvrsto treba držati na uzdama

Hrvatska već tjedan dana ima novog šefa oporbe, predsjednika SDP-a, mladog fizičara Davora Bernardića. I ništa, kao da se ništa nije ni dogodilo, a po svemu sudeći i neće. Dao čovjek nekoliko intervjua u kojima također nije rekao baš ništa, a ni u središnjici stranke, na Iblerovu trgu, nije se nešto naročito događalo. Reklo bi se - prazna ploča. Kažu i da je Bernardić malo spor. Pa, eto, i novinari koji prate SDP uglavnom ostali bez posla, preostala samo nagađanja.

Iako, nije to za šalu. Važnije bi bilo znati što kani SDP s čovjekom koji u visokoj politici nema baš nekakvog iskustva, iako je u stranci, rekli bismo, još od malih nogu. Zastrašujuće je ne znati kako kane biti korektiv HDZ-ovcima na vlasti, za koje već znamo kakvi su, i da ih čvrsto treba držati na uzdama jer u suprotnom odoše kola nizbrdo, pa će ponovno SDP-ovci, kao i u dosadašnja dva mandata, ako eventualno i dođu skoro do vlasti, morati samo popravljati upropašteno.

I sam SDP je u nezavidnoj poziciji, gotovo pred urušavanjem, i trebat će jako puno posla i vremena da se oporavi i ponovno dođe na vlast. Pa je i novi lider hrvatske ljevice pred teškim zadatkom. U bitki za preživljanje Bernardiću, dosadašnjem šefu zagrebačkog SDP-a i predsjedniku gradske Skupštine, trebat će nemala pomoć i podrška. A hoće li je i u kome imati?

Bez obzira na obećanja da neće biti odmazdi prema Milanovićevu kadru, ipak se doznaje kako se Iblerov trg čisti za novu upravljačku garnituru i da vlada strah od osvete, jer je Bernardić navodno “okružen militantima”. Govori se da su to oni koji od prošle subote traže sječu glava i osvetu protiv svih onih koji ga nisu podržali. A Bero, kako od milja zovu novog šefa, to će činiti uz pomoć političkih mentora Rajka Ostojića i Zlatka Komadine, koji su i ideolozi i arhitekti “projekta Bernardić”. Nagađa se da će njih trojica vladati SDP-om, a da bi Bernardić već za dva-tri mjeseca mogao postati lider. Previše optimistično, ali neka im.

Na magrinu će, pretpostavlja se, oni iz prvog Milanovićeva ešalona. Spominje se, primjerice, da Milanka Opačić više neće biti potpredsjednica Sabora te bi mogla biti prva žrtva unutarstranačkih sukoba, a Igor Dragovan, kao tajnik stranke, druga. Njegovo bi mjesto, nagađa se, trebao zauzeti Arsen Bauk. Profitirati bi pak mogao pouzdan slavonski kadar na čelu s Domagojem Hajdukovićem, koji je od kandidature za šefa SDP-a odustao i podršku pružio Bernardiću.

Ipak, jedan od članova Predsjedništva stranke dobro je sublimirao cjelokupnu situaciju izjavivši: “Po svemu što je proteklih dana izišlo u javnost, jasno je da od Bernardića nitko ništa ne očekuje i to je njegova prednost. Od njega se očekuje poraz na lokalnim izborima i svaki uspjeh će biti iznenađenje.”

Najčitanije iz rubrike