Osijek
BOŽIDAR ŠNAJDER, INTENDANT HNK U OSIJEKU

Teatar u kojem su kreativnost i sloga zamijenile zavist i ljubomoru
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Osječko Hrvatsko narodno kazalište, ako se kao kriterij uzme vrijednost Nagrada hrvatskog glumišta, koje dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, posljednjih je godina perjanica među hrvatskim kazalištima. Nakon najboljih dramskih predstava (Unterstadt i 260 dana), nedavno je u kategoriji opera/mjuzikl poznati svjetski mjuzikl Moje pjesme, moji snovi, u izvođenju osječkog HNK zasluženo proglašen najboljom predstavom u toj kategoriji. Trijumf na pozornici HNK u Zagrebu potvrđuju riječi intendanta HNK Osijek Božidara Šnajdera koji na brojnim manifestacijama ponavlja tvrdnju kako je osječko kazalište najbolji teatar u Hrvatskoj.

Bez obzira na neke prijašnje nesuglasice glede financiranja, osnivači kazališta – Osječko-baranjska županija i Grad Osijek - našli su snage i zajednički pomogli realizaciju uspješnih programa u dramskom, opernom i plesnom obliku. Uz gledatelje, među kojima je mnogo mladih, vrijednost su prepoznali i stručnjaci, kazališni kritičari, te umjetnici iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja koji su odlučili kazališne daske brusiti u Osijeku. Uz Osječane, koji su često matičnom kazalištu posvetili cijelu karijeru, dolasci perspektivnih mladih glumaca, dirigenata, članova orkestra, pjevača iz Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Novog Sada…, nadogradilo je kvalitetu u svim odjelima HNK Osijek.

Svoj je doprinos dala i daje osječka Umjetnička akademija, “proizvodeći” glumce ne samo za osječko, nego za sva kazališta u Hrvatskoj. I Glazbena škola Franje Kuhača daje svoj doprinos. Dokazalo je to i četrnaestero djece koja su dobila Nagradu hrvatskog glumišta 2016. za mlade umjetnike do 30 godina.

U svim segmentima funkcioniranja osječkog kazališta, od intendanta i dirigenta do djelatnika maketinga, krojačnice ili scenskih radnika, osjeća se zajedništvo i suradnja, bez, česte u umjetničkim krugovima, zavisti, jala i ljubomore.

Nedavna je nagrada djeci pravi putokaz u nastavku uspješnog rada HNK Osijek. Jer mladi su izvođači, kao i mlada publika, budućnost osječkog teatra, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i cijele Hrvatske. D. Kovačević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike