Osijek
ANTOANETA RADOČAJ-JERKOVIĆ, SVEUČILIŠNA NASTAVNICA I DIRIGENTICA

Neta - sinonim za nepresušnu energiju i ljubav prema glazbi
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Prof. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković izgleda poput djevojčice, sitne građe i neodoljiva osmijeha. No, kad stane pred neki od svojih zborova i počne dirigirati, odmah vam je jasno kako je njezin autoritet neprijeporan, stručnost neupitna, a ljubav prema glazbi obrnuto proporcionalna njezinoj krhkosti. Energija joj je toliko zarazna da poželite i vi zapjevati, čak i ako vam se čini da ste uskraćeni za dobar sluh i lijep glas.

Neta, kako je od milja zovu, među onim je sretnicima koji rade baš ono što vole i u tome uživa. Ipak, nikada se nije oslanjala samo na svoj bogomdani dar, dapače, obrazovala se marljivo i uporno, pa je ove godine i doktorirala na Zagrebačkom sveučilištu temom “Uloga zborskog pjevanja u kurikulumu suvremene škole”. Prodekanica je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, sveučilišna nastavnica koja nesebično dijeli svoje znanje sa studentima. Stoga ne čudi što će danas, na Dan grada, primiti Zlatnu plaketu “Grb grada Osijeka” za osobit doprinos u području glazbene kulture i umjetnosti.

Široj je javnosti, i to ne samo domaćoj nego i u inozemstvu, najpoznatija kao osnivačica, umjetnička voditeljica i dirigentica nekoliko zborova i ansambala. U Glasov je izbor Osječana koji su obilježili 2016. godinu ušla ponajprije zbog uspjeha koji su ona i njezine brevisice postigle zimus, na Svjetskom natjecanju mladih zborova u Sankt Peterburgu, odakle su se vratile ovjenčane zlatom. Osijek je svoje zlatne raspjevane djevojke dočekao poput olimpijskih pobjednika. U Tvrđi ih je, na crvenom tepihu, čekala masa oduševljenih sugrađana, predvođena gradonačelnikom i županom.

No, vokalni ansambl kojemu je svojedobno pripala čast pjevati u njujorškom Carnegie Hallu ne spava na lovorikama. Brevisice i njihova Neta pozvane su iduće ljeto pjevati ni više ni manje nego u Operi u Sydneyju! One će, kao i uvijek, učiniti sve što je u njihovoj moći da i taj san postane stvarnost. U tome im i ovaj put možemo pomoći. V. Latinović

Antoaneta je ovogodišnja dobitnica Zlatne plakete “Grb grada Osijeka” za osobit doprinos u području glazbene kulture i umjetnosti

Najčitanije iz rubrike