Osijek
JADRANKA NIKOLOV, TAJNICA GRADA OSIJEKA

Moj je odnos prema Osijeku isti kao prema svemu ostalome što volim
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Iako Jadranka Nikolov još od 1993. godine radi kao tajnik Grada Osijeka, ni dandanas se ova rođena Osječanka ne libi priznati kako i dalje uči. A biti tajnik gradske uprave znači biti u gradonačelnikovoj sjeni, pa smo kroz razgovor s Jadrankom Nikolov pokušali zaviriti na njezino radno mjesto, otkiti ono javnosti nepoznato.

Molim, predstavite se u nekoliko rečenica, osobno i profesionalno.

- Rođena sam Osječanka. U Osijeku sam se školovala, stekla diplomu pravnice, provela dane mladosti, zaljubila se, osnovala svoju obitelj. Tu radim cijeli svoj radni vijek, gotovo 37 godina. Danas uživam i u obitelji naše kćeri, a nadasve u unuku. Osobno sam sretna i zahvalna na svemu. Profesionalno sam zadovoljna i ispunjena. Cijeli sam svoj dosadašnji radni vijek provela u upravi i lokalnoj samoupravi. Posao tajnika Grada Osijeka obavljam od 1993. Kroz svoj sam rad učila i još uvijek učim, to je kapital koji čovjek kroz radni vijek ulaže u sebe i koji mu ostaje. Opredjeljenje baviti se isključivo strukom nagradilo me time da se na tom terenu uvijek dobro osjećam.

Javno i transparentno

Kao dugogodišnji tajnik, dobro ste upoznati sa svim zbivanjima unutar gradske kuće. Koliko je tajni ostalo neotkriveno?

- Kao tajniku Grada dužnost mi je organizirati i usklađivati obavljanje stručnih i drugih poslova neposredno vezanih uz rad Gradskog vijeća i gradonačelnika te njihovih radnih tijela, brinuti se o izvršavanju zadataka koji se odnose na nadležnosti Grada, sudjelovati na sjednicama Gradskog vijeća i sastancima gradonačelnika u savjetodavnom svojstvu. Točno je da sam s te radne pozicije upoznata s gotovo svim zbivanjima u gradskoj upravi. Sva zbivanja koja su važna i u funkciji su zadovoljavanja javnog interesa javna su i transparentna. Sva druga zbivanja koja su u funkciji “svakodnevice” i stjecanja radnih iskustava uobičajena su i ista su gotovo u svim radnim sredinama i kao takva nisu od značaja za javnost.

Što se tiče poslovnih tajni, javnih i osobnih, koje su kao tajna određene zakonom, naravno da je bilo i bit će ih, ali će kao takve ostati neotkrivene. Za ostale, kojih zapravo nije ni bilo i nema ih, morala bi vrijediti ona poznata - šutnja je san koji hrani mudrost.

Koliko se mlade generacije zanimaju za rad u gradskoj upravi, odnosno kako ovo, vrlo često, suhoparno zanimanje pretvoriti u poželjno?

Strast i odgovornost

- Zbog velike nezaposlenosti mladih, velik je njihov interes za svaki posao, osobito ako je to posao u struci. Otvorenost gradske uprave i dostupnost informacija o radu gradske uprave kod određenog broja mladih ljudi zacijelo stvara želju za rad na poslovima lokalnog značaja. Mladi čovjek koji je na početku karijere ili je u potrebi posla ne razmišlja o tome je li posao koji mu je ponuđen suhoparan ili ne, sretan je da je uspio dobiti posao. Velika većina njih, nažalost, nema izbora birati posao prema afinitetima. Međutim, kada počnete obavljati određeni posao, bilo to i u gradskoj upravi, koliko će vam taj posao biti zanimljiv ili suhoparan ovisi uglavnom o vama, vašoj spremnosti predati se poslu i obavljati ga i sa strašću i s odgovornošću.

Kakvu budućnost vidite/želite svojem gradu?

- Moj je odnos prema Osijeku isti kao prema svemu ostalome što volim. Želim ga vidjeti kao jak sveučilišni i gospodarski centar, kao grad koji njeguje svoju tradiciju, grad sigurnih, sretnih, tolerantnih i gostoljubivih građana. Želim mu manje ružnoga, puno dobroga, manje negativne energije, puno pozitivne, živosti, lijepog i poticajnog...

Dario KUŠTRO

Opredjeljenje baviti se isključivo strukom nagradilo me time da se na tom terenu uvijek dobro osjećam

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu