Crna kronika
NIJE RAČUNAO NA HRABRE OSJEČANE

Mladić oteo ženi torbicu i srušio je na tlo, uhvatili ga građani
Objavljeno 2. prosinca, 2016.
Nepoznati mladići zadržali su 22-godišnjeg napadača do dolaska policije

OSIJEK - Trebao je to biti lagan posao, prići ženi s leđa, oteti joj torbicu i pobjeći. Plan je nekoliko trenutaka bio ostvaren, no 22-godišnji kradljivac nije računao na građane koji se se zatekli u blizini. Oni su brzo skočili na njega i spriječili bijeg, držeći ga do dolaska policije. Ova krađa dogodila se u utorak, u večernjim satima u Ulici svete Ane, u širem središtu Osijeka.

- U večernjim satima, 29. studenoga, u Ulici svete Ane u Osijeku, 22-godišnjak je prišao s leđa 46-godišnjakinji te joj iznenada s ramena otrgnuo torbu s osobnim stvarima i počeo bježati. Nedaleko od mjesta događaja građani su ga uhvatili i zadržali do dolaska policije. Počinitelj je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Policija ovaj napad karakterizira kao tešku krađu. Zahvaljujući hrabrim građanima napadač je uhvaćen, a kako neslužbeno doznajemo, u bijegu ga je spriječilo nekoliko mladića koji su se zatekli u blizini. Oni su vidjeli kako prilazi ženi, koja je od povlačenja torbice s ramena pala na tlo. Ne dvojeći ni sekunde, mladići su potrčali za odbjeglim napadačem i ubrzo ga sustigli, ne dajući mu priliku da ponovno pobjegne, pozvali su policiju. Nju je dočekala i orobljena žena koja prilikom pada, srećom, nije teže ozlijeđena.

Ovo je jedan od primjera gdje građani pomažu jedni drugima da se raznorazni kriminalci maknu s ulica i primjereno kazne. Iz policije kažu da je i u Zakonu o kaznenom postupku navedeno da svatko smije spriječiti bijeg osobe zatečene u kaznenom djelu koje se progoni prema službenoj dužnosti i o tome odmah obavijestiti policiju.

- To je i pravna mogućnost svakoj osobi da pomogne drugome, a da pri tome ne dovodi u opasnost sebe žrtvu ili neku drugu osobu koja se zatekne u blizini. Građani nam često pomažu i dojavljuju čak i provale koje su u tijeku. To mnogo pomogne da se otkrije počinitelj kaznenog djela i svaka informacija o kaznenom djelu i počinitelju je dobrodošla i hvale vrijedna - kazao je Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra LACIĆ
NE OKREĆITE GLAVU

Nije rjetkost u Hrvatskoj da ljudi okrenu glavu, i figurativno i doslovce, iako znaju da se neko kazneno djelo dogodilo, a ponekada i sami nazoče istome. U Osijeku se prije nekoliko godina dogodilo i ubojstvo u širem središtu grada, gdje je ubojica ženu izbo nožem i napadao je na balkonu zgrade. Samo se jedna žena usudila nazvati policiju. Na žalost, za žrtvu je bilo kasno, no nije ona jedina vidjela što se događalo, ali drugi su odlučili da se “neće miješati”, ne razmišljajući da će možda i njima već sutra zatrebati nečija pomoć.

odlučni mladići

Policija zahvaljuje hrabrim građanima

Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi