Novosti
SMATRAJU DA SU ODLUKE VLADE ŠTETNE

Otkup “zelene” energije ugrožava opskrbljivače
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Koordinacija aktivnih opskrbljivača električne energije u Republici Hrvatskoj pozvala je Vladu da ne mijenja odredbe Zakona o obnovljivim izvorima energije te time opskrbljivačima ponovno nametne obvezni otkup energije iz obnovljivih izvora po tri puta većim cijenama od tržišnih. “Ta bi odluka bila vrlo štetna za cijelo tržište električne energije te bi posljedično dovela do značajnog rasta cijena električne energije za krajnje korisnike“, izjavio je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije.

Marko Ćosić, predsjednik Uprave opskrbljivača Proenergy, upozorio je da je u tijeku kampanja proizvođača obnovljivih izvora energije, posebice vjetroelektrana, koji žele prikriti realne troškove proizvodnje kroz obvezu otkupa zelene energije od strane opskrbljivača u cijeni električne energije i na taj način obmanuti kupce i prikriti stvarne troškove njihove proizvodnje, odnosno zarade. “Lobi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora gura promjenu Zakona o obnovljivim izvorima koja je vrlo štetna i koja bi uništila cijelo tržište električne energije, a HEP-u bi nanijela više od milijardu kuna gubitaka godišnje. Istovremeno bi prisilila sve tržišne opskrbljivače da prestanu s poslovanjem, čime bi se poništili svi pozitivni učinci liberalizacije tržišta, poput 30 posto nižih cijena energije za građane i gospodarstvo. U javnost se namjerno plasiraju netočne informacije da opskrbljivači ostvaruju ekstra profit, dok mi zapravo poslujemo s minimalnom dobiti ili gubitkom. U isto vrijeme proizvođači iz obnovljivih izvora imaju zajamčene enormne profite, a zapošljavaju nekoliko ljudi, dok hrvatski opskrbljivači zapošljavaju tisuću ljudi“, tvrdi Marko Ćosić.

Miliša je kazao kako je problem u “kosturima bivše vlade“ da se naknada za obnovljive izvore sa sadašnjih 3,5 lipe po kilovatsatu poveća na 12 lipa po kwh. Tvrdi da će ta uredba uništiti sve opskrbljivače energije koji, kazao je, posluju s malom godišnjom dobiti, do milijun kuna, što znači da im je dobit po jednom kwh do jedne lipe.

Eduard SOUDIL
enormni iznosi i sumnjivi poslovi

“Zbog koga i u čijem interesu RH riskira poskupljenje električne energije, uništenje HEP-a i tržišta, uništenje CROPEX-a, prijevaru građana i kazne Europske komisije? Odgovor je jednostavan: Za investitore u projekte obnovljivih izvora energije i interesne skupine konzultanata, projektanata i uvoznika opreme za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Ako se zakon promijeni, građani će sljedećih 10 do 15 godina subvencionirati proizvođače iz obnovljivih izvora energije s 1,2 do 1,5 milijardi kuna godišnje. Ukupni iznos državne subvencije koje će dobiti tvrtke s nekoliko zaposlenih je 15 do 20 milijardi kuna. Hrvatski građani i industrija ne smiju plaćati enormne iznose za subvencioniranje sumnjivo ugovorenih poslova“, rekao je Zoran Miliša uime Koordinacije opskrbljivača.