Tehno
SKLADNI MINIMALIZAM

Test: Apple iPhone 7 Plus
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Čak i kada je riječ o nominalno istim modelima, često su veći uređaji bolji od manje braće. Izuzetak ili iznimka ovog pravila zna biti tek Sony sa svojim top Xperia modelima, no kod svih ostalih ova prva teza gotovo je pravilo. Ovom „trendu“ nije se uspio oduprijeti ni veliki Apple, pa je tako Plus model u mnogočemu bolji od obične sedmice.

Isti, a veći

O dizajnu Appleovih uređaja nema previše smisla govoriti. Uređaji su jednostavno – lijepi! Možda mogu biti već i dosadni, već viđeni, ne inovativni, no kakvi god bili, činjenica je da je riječ o lijepo i pažljivo izrađenim komadima opreme. Tako i novi iPhone 7 Plus donosi već viđeni dizajn s tek ponekom novinom i po nama još boljom i preciznijom kvalitetom izrade od prošlih modela. Crna mu boja leži odlično, a uređaj u toj boji zaista djeluje elegantno. Manje elegantne svakako su njegove dimenzije koja su prema svim kriterijima ipak malčice prevelike za ovu dijagonalu zaslona (158,2 x 77,9 x 7,3 mm). U odnosu na aktualni iPhone 7, Plus model donosi identičan, samo uvećan izgled.

Uređaj zrači minimalizmom i skladom, a materijali su vrhunski – metal i staklo. Spojevi su međusobno toliko precizno izrađeni te su gotovo i nevidljivi. Kao što smo već ranije pisali, crna boja djeluje jednostavno crnje od drugih, no možda je to i efekt kojeg Apple „proizvodi“ u čitavoj gami svojih uređaja – ovo još nismo odagnali. Prednja strana otkriva 5,5-inčni IPS LCD zaslon rezolucije 1920 x 1080 točaka uz gustoću od 401 ppi. Očekivano, prikaz je među najboljima na telefonima, a o tomu je i bespredmetno raspravljati. Ovo je prva stvar koja je bolja od obične sedmice. Poleđina pak otkriva 12 MP kameru s velikim f/1.8 otvorom blende, a za razliku od manjeg modela, veći ima i dodatnu 12 MP kameru s f/2.8 otvorom blende, ali i 56 mm lećom. U uvjetima dobrog osvjetljenja ovo će zasigurno biti mnogima od velike koristi. U praksi, ova kombinacija zaslužna je za dobivanje jednih od najboljih fotografija koje smo imali prilike načiniti jednim pametnim telefonom! Ovo je već druga stvar bolja od obične sedmice. Kada smo već kod kamere, spomenimo i prednju koja broji čak 7 MP, a bit će zaslužna za stvaranje jednih od najboljih selfija. Ostatak „vanjske“ priče identičan je manjem modelu, dakle ništa od 3,5mm utora za slušalice. Ako mislite uživati u glazbi, osim slušalica uvijek imajte i adapter, a ako ga zaboravite – ništa od glazbe, pa makar i ako kupite nove slušalice negdje na putu.

Snažniji i bolji

Ispod vanjštine nalazi se pojačani hardver s 3 GB radne memorije i baterijom kapaciteta 2.900 mAh. Ova kombinacija donosi dužu autonomiju i još kvalitetniji rad. iPhone 7 Plus pokreće isti A10 Fusion kao i u manjeg brata. Vjerojatnog zbog jednog dodatnog gigabajta memorije, imamo osjećaj kako je na većem iPhone 7 sve fluidnije, posebice pri pokretanju zahtjevnijih aplikacija. iOS je sam po sebi bolje optimiziran operativni sustav od Androida, tako da nema tu nekakvog govora o trzajima ili nestabilnosti u radu. Ako dovoljno tečno govorite engleski, oduševit će vas i promjene vezane uz Siri. Iako još uvijek nije dostupna na hrvatskom i srodnim jezicima, na engleskom ima vrlo širok spektar funkcija, a već postoje i neke aplikacije koje ju donekle mogu koristiti.

Početni model stiže s 32 GB memorije za pohranu, a prvi sljedeći donosi 128 GB prostora, stoga ako ste već u kupnji – obvezno uzmite kapacitetom veći model, jer naknadnog proširivanja memorije nema. Nova home tipka dolazi u kapacitivnom izdanju, dakle, više ju ne treba fizički pritisnuti kako bi napravila klak. Taptic feedback engineu, kako ga u Appleu nazivaju, zaslužan je za prividni osjećaj „klika“, a upravo ova điđa glavni je krivac zašto Apple na iPhoneu više nema nikad neprežaljeni 3,5-milimetarski utor. Cijena velikog iPhonea – velikih gotovo 7500 kuna! Mnogo, pa i previše za jedan telefon, no zahvaljujući Vipnetu koji nam je uređaj ustupio na test moguće je kombinirati razne tarife pa tako i uređaj dobiti znatno povoljnije.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike