TvObzor
PUTOPIS IZ BANGKOKA

Grad prostitutki, transvestita i lažnih osmijeha
Objavljeno 2. prosinca, 2016.
Voda tamburaškog sastava “Barabe” Ivica Petrovic ekskluzivno za TV Obzor piše putopis iz Bangkoka, gdje je dogovarao snimanje novog videospota

Molim vas, vežite pojaseve - rekla je stjuardesa Qatar Airwaysa. Značilo je to da uskoro polijećemo iz Zračne luke Zagreb prema Dohi, u kojoj presjedamo na putu za Bangkok. Ukupno 11 sati leta – prava sitnica ako letite business classom kao moj kolega i ja. Let je prošao savršeno te smo se nakon proputovanih više od 7000 km našli na Suvarnabhumi Airportu, poznatom bangkoškom aerodromu. Nakon što smo obavili sve rutinske kontrole, zaputili smo se prema centru grada u kojem se nalaze hoteli, u kojima ćemo odsjesti idućih nekoliko dana. Kad iziđete na ulice Bangkoka i ostane vam pet minuta hoda do hotela, doživite zapravo najveći šok - temperatura i teško podnošljiva vlaga u zraku. Sa 7 stupnjeva Celzijevih u Zagrebu došli smo na 35 u Bangkoku, a nas dvojica u dugim hlačama i vestama. Ako mi tad srce nije otkazalo, neće nikad!

Poziv polugolih djevojaka

Ubrzo smo se smjestili u hotelu The Westin. Zaista sjajan i luksuzan hotel, s prekrasno uređenim interijerom i eksterijerom te ljubaznim osobljem. Nakon što smo razmijenili eure u bahte, odlučili smo otići na ručak. Restoran “Sarica”, solidnog izgleda, popunjen je do posljednjeg mjesta pa smo morali čekati da se oslobodi stol. Naručili smo tajsku hranu, kažu da u životu treba sve kušati. I ostali smo oduševljeni. To je zavrijedilo da se počastimo pivom, i to pravim tajskim – Singha beer. Kao i hrana, i pivo nas je oduševilo. Zaključili smo dvije važne stvari – neće biti problema s hranom i pićem!

Drugi dan našeg boravka u Bangkoku iskoristili smo za posjet Silomu, poznatom kvartu u Bangkoku znanom po svim vrstama usluga. Za vama trče muškarci nudeći vam razne masažne/seksualne usluge i za sve to imaju cjenike u rukama. S cesta vam dovikuju vozači tuk-tuka nudeći se za vožnju. Šetajući ulicama, sa svih strana iskaču polugole djevojke koje zapravo stoje u izlozima salona i klubova u kojima rade pozivajući vas unutra. Izbor je doista iznenađujući - od djevojčica preko transvestita i ladyboyeva do muškaraca odjevenih u vruće hlačice i potkošulje. Teško je ovo riječima dočarati, to morate doživjeti. Dok neobvezno hodate ulicom, dvadesetak cura počne vrištati, trčati za vama i vući vas u klub. Doslovce morate biti grubi kako biste ih se riješili.

Kralj i Budha – svetinja

Nakon što smo se trećeg dana priviknuli na klimu i sve ostalo što grad nudi, odlučili smo istraživati grad. Posjetili smo kraljevsku palaču. Ovdje nas je posebno oduševio smaragdni Budha koji je isklesan iz jednog komada tog dragog kamena. Moram primijetiti da sa svih strana Bangkoka iskače obavijest da je preminuo kralj Bhumibol Adulyadej (30 dana prije našeg dolaska). Inače, on je jedan od najdugovječnijih vladara, od 1946. je na tronu. Smatran je božanstvom na Tajlandu, pa ne čudi da je većina stanovnika odjevena u crno te da nose crne mašnice kao znak žalosti. Kralja i Budhu ne dirajte, inače vam se loše piše. Ako vas netko prijavi da ste nešto loše rekli o njima, odmah vas vode u zatvor i po ekspresnom suđenju dobijete 15 godina zatvora. Pijani ruski turist mokrio je u parku usred noći po postolju na kojem stoji slika kralja. Uhićen je odmah i dobio je 18 godina zatvora s pravom žalbe tek nakon 10 godina. Pomalo zastrašujuće, zar ne? Tipičan primjer indoktrinacije. Ako imate novca da kupite slobodu, za nekoliko mjeseci 'pobjegnete' iz zatvora. Naš vodič rekao nam je da iz tajlandskih zatvora (rupa u zemlji k'o iz filmova o vijetnamskom ratu), uvijek pobjegnu samo bogati stranci čija obitelj ili ambasada potkupi stražare i na to su svi već naviknuli. Tajland je zemlja s jednom od najvećih stopa korupcije na svijetu. Ako ste završili u tajskom zatvoru, a nemate novca niti nekoga s novcem na koga možete računati, doslovce ste - naje.....

Sjajna gastronomska ponuda

Posjetili smo i nekoliko hramova, a najzanimljiviji je svakako What Pho. Ovdje smo vidjeli golemog ležećeg Budhu.

Zasitili smo se znamenitosti, ali smo ogladnjeli. Odlučili smo kušati tajske specijalitete – škorpione, skakavce i crve. Iako na prvi pogled izgledaju odvratno, kad smognete hrabrosti staviti ih u usta, shvatite da to nije toliko loše, ima okus po našem čipsu s paprikom. Ipak, ove delikatese ostat će na kušanju. Večer smo proveli u poznatom lokalu Hooters pokraj našeg hotela. Oduševile su nas konobarice, prekrasne Tajlanđanke odjevene u uske narančaste hlačice i pripijene bijele majice, naravno, s izraženim poprsjima.

Petak je začas došao, što je značilo da se našem izletu bliži kraj. Spakirali smo se, ali prije odlaska na aerodrom čekala nas je još jedna gastronomska poslastica - seafood buffet. Večera od osam sljedova jela, neopisiv gastronomski užitak. Juha od povrća, kavijari, škampi, kamenice, jastog, govedina i svinjetina, deserti, tropsko voće i sirovi. Ova večera vrh je gastronomske ponude Tajlanda i oborila nas je s nogu. Tajland me oduvijek intrigirao kao zemlja. A definitivno je i takav dojam ostavio na mene nakon ovog posjeta. Sjajna gastronomska ponuda svakako je najbolja pozivnica da posjetite Tajland. Isto tako, kulturne znamenitosti vrlo su zanimljive te ih doista treba doživjeti uživo, kao i stil života Tajlanđana. To se najbolje očituje u provincijskim dijelovima Bangkoka, poput Siloma. Cijeli ovaj izlet može se sažeti u jednu rečenicu: Bangkok je grad prostitutki, transvestita i lažnih osmijeha, ali sjajne gastronomske ponude, živopisnih boja i nepodnošljive klime.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”