TvObzor
JAMIE DORNAN

Prava je poslastica tumačiti slojevit lik serijskog ubojice
Objavljeno 2. prosinca, 2016.
Tema serije je mracna, ali na snimanju se nerijetko nasmijemo od srca, no usredotoceni smo na posao kad moramo biti, ali ipak se silno zabavljamo snimajuci seriju

Irski glumac Jamie Dornan najprije je osvojio publiku ulogama u hit-serijama “Jednom davno” i “Pad”, a zatim se pojavio u planetarno popularnom filmu “50 nijansi sive” te stekao svjetsku slavu i hordu obožavateljica. U krimitrileru “Pad” Dornan utjelovljuje Paula Spectora, naizgled savršenog supruga i oca koji proganja mlade žene, brinete.

Zabavljamo se snimajući

Recite nam nešto više o Paulu Spectoru.

- On je užasan čovjek, serijski ubojica. Pod istragom je Stelle Gibson, koju igra Gillian Anderson, zbog niza kaznenih djela koje je počinio u Belfastu. Mislim da je ljudima najbolnije što je Paul relativno normalna osoba. Ima stabilan obiteljski život, obrazovan je i zaposlen čovjek, dolazi iz srednje klase i mogao bi živjeti u vašem susjedstvu.

Ima li ikakve sućuti u tom liku?

- Teško je zamisliti da u nekome tko je u stanju činiti to što on čini ima imalo sućuti. No mislim da ima potencijal biti dobar otac, posebno kćeri Oliviji – njihov odnos je najbliže pojmu ljubavi. Dobar je i u svom poslu savjetnika za bol.

Kako je tumačenje Paula utjecalo na vas?

- On je tako kompleksan lik, od glave do pete, a ta kompleksnost sve se više otkriva tijekom tri sezone. U trećoj sezoni dobili smo uvid u Spectorov um. Odgovoreno je na pitanja zašto je takav kakav jest i što ga je uopće dovelo do toga da postane ubojica. Prava je poslastica tumačiti tako slojevit lik – čak i nakon četiri godine saznajem nove stvari o Spectoru.

Ovo je vrhunac priče o Gibson i Spectoru, kakvo vam je bilo putovanje od prve sezone?

- S profesionalne strane ovaj je posao najbolja stvar koja mi se dogodila. Volim to raditi, a snimajući treću sezonu bio sam svoj na svome. Naime, dolazim iz Belfasta, gdje smo snimali nove epizode, stoga je ovo doslovce bio povratak kući, u grad u kojem ne živim već 15 godina. Tema serije je mračna, ali na snimanju se nerijetko nasmijemo od srca. Usredotočeni smo na posao kad moramo biti, ali ipak se silno zabavljamo snimajući seriju.

Belfast izgleda predivno

Koliko je ta pozitiva važna kad je riječ o snimanju “Pada”?

- Svakako sam netko tko povremeno mora uzeti pauzu i razbistriti um. Mislim da nije zdravo dugo ostati u glavi takvog lika. Nakon toliko godina uhvatio sam se kako s lakoćom ulazim u njegov um i izlazim iz njega. Dopuštati si razmišljati na način na koji Paul Spector razmišlja nije baš ugodno.

Koliko je važno to što je serija snimana u Belfastu?

- Tijekom prve sezone često se spominjalo da je Belfast zaseban lik u seriji. Radnja serije je tumorna, ali Belfast ipak izgleda predivno. Čak su bile organizirane i turneje po raznim lokacijama, što je izvrsna promocija za grad. Drago mi je što je radnja smještena u Belfast, jer nisam morao govoriti drugim naglaskom.

Kako je raditi s Gillian Anderson?

- U prvoj sezoni imao sam jedan vrlo kratkotrajan trenutak s Gillian, vjerojatno sam je više upoznao radeći intervjue nego snimajući. Naravno, u drugoj sezoni dobili smo više zajedničkih scena. Prvu dužu zajedničku scenu s malih ekrana snimali smo 18 minuta. Tek sada, kad se često pojavljujemo zajedno, mogu reći da je sjajna osoba posvećena poslu.

Kako biste opisali seriju “Pad” nekom tko je nikad nije gledao?

- “Pad” je vlak smrti između dvoje vrlo različitih ljudi koji pogone jedno drugo. Spectoru je potrebno da ga Gibson proganja jer ga to potiče na još više zločina. On se voli igrati mačke i miša s njom. Ona bi ga voljela strpati iza rešetaka kako bi platio za sve zločine, ali čini se da i ona njega treba.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

PAD 2

HTV 2, utorkom u 22.25

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME: James Jamie Dornan

DATUM ROĐENJA: 1. svibnja 1982.

MJESTO ROĐENJA: Holywood, County Down (Irska)

LJUBAV: Amelia Warner, supruga

DJECA: Dulcie i Phoebe, kćeri

Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike