Sport
NOGOMETNI KUP HRVATSKE

Osječani izborili
mjesto u polufinalu Kupa
Objavljeno 30. studenog, 2016.
Uspješna je bila čepinska veza, Barišić-Perošević, i Osijeku osigurala mjesto među četiri najbolje momčadi koje nastavljaju lov na Rabuzinovo sunce

Nogometaši Osijeka igrat će u proljeće u polufinalu hrvatskog Kupa. Uspjeli su bijelo-plavi minimalno svladati Slaven Belupo i tako mu uzvratiti za prošlosezonsku eliminaciju u tom natjecanju u istoj ovoj fazi.

Bila je to očekivano tvrda i teška utakmica, prava igra živaca u kojoj Osijek gostima nije dopustio baš ništa, a jednu od svojih rijetkih prilika uspio je pretvoriti u pogodak u završnici susreta i tako ostvario svoj cilj. Sve drugo posve je nevažno jer su bijelo-plavi odličnu jesen zaokružili ulaskom među četiri najbolje momčadi u Kup natjecanju, što je samo nova potvrda kako doista opet pripadaju u "veliku četvorku" hrvatskog nogometa.

Tvrdo i oprezno

Trener Osijeka Zoran Zekić dobro je izmiješao momčad tražeći svježinu nakon teškog okršaja protiv Dinama, ali bar u prvih 45 minuta nije dobio ono što je tražio. Osijek se opet mučio s organizacijom igre. Nije bilo prave ideje kako kvalitetno napasti i probiti čvrsti blok koji su postavili gosti. S druge strane ni Slaven Belupo nije odigrao ništa pamtljivo, pa je to prvo poluvrijeme bilo za zaborav. Bijelo-plavi su imali nešto više od igre, ali su se opet “davili” u beskrajnim dodavanjima prema natrag, a kada je lopta i otišla prema naprijed, bila su to uglavnom duga dodavanja koja obranu gostiju nisu stavila ni na kakve muke. Zapravo, jedino vrijedno što se dogodilo u tih 45 minuta bila su dva udarca, po jedan sa svake strane. U 12. minuti odlično je pucao Mile Škorić s ruba kaznenog prostora u donji lijevi kut, ali se Blažević pružio koliko je dug i loptu uspio skrenuti u korner. Za tu akciju oba su aktera zaradila pljesak malobrojnih gledatelja. Bio je to ujedno i jedini udarac Osijeka u okvir vrata. Jedan su zabilježili i gosti kada je u 19. minuti Bouadla okušao sreću s 30-ak metara, lopta je imala lelujavu putanju, no Malenica ipak nije s njom imao problema i lako ju je ukrotio. Ostao je dojam kako obje momčad više razmišljaju o tome kako ne primiti pogodak nego kako za zabiti, pa se uzalud kraj aut-crte ljutio trener Osijeka Zoran Zekić, tražeći od svoje momčadi nešto agresivniji i hrabriji pristup. Nije se dogodilo, bar ne u prvom poluvremenu...

Perošević presudio

Ništa se nije promijenilo ni u prvih 15-ak minuta drugog dijela. Osijek se i dalje mučio, a gosti su još manje gledali prema Malenici. Tek kada je Zekić odlučio napraviti promjene u momčadi, bijelo-plavi su malo živnuli. Odmah je stigla i prva prilika u 63. minuti upornost Lulića se isplatila kada je blokirao pokušaj izbijanja jedne lopte od strane obrane Slaven Belupa, nakon čega je uposlio Grgića koji je je ušao u kazneni prostor, prevario svog čuvara, pucao s 12-13 metara iskosa, ali je lopta završila pokraj desne vratnice. U tim trenucima Osijek je dobivao odličnu podršku s istočne tribine, gdje je Kohorta inicirala zbijanje navijačkih redova, pa su svi zajedno pokušali dati impuls za dodatni pritisak prema vratima gostiju. Ta je podrška na kraju dala i rezultat u 81. minuti kada je Lesjak poveo dobru akciju koju je nastavio Barišić, a uz malo sreće, jer je njegov prizemni ubačaj promašilo nekoliko igrača, tu je akciju u pogodak pretvorio Perošević. Do kraja gosti su očajnički pokušali doći do poravnanja, ali to im nije pošlo za nogom, pa su bijelo-plavi i njihovi navijači mogli proslaviti ulazak u polufinale hrvatskog Kupa.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme hladno. Teren tvrd. Gledatelja: 1.105. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6. Strijelac: 1:0 Perošević (81). Žuti kartoni: Grgić, Škorić, Arsenić (Osijek), Ivanovski, Katić, Heber (Slaven Belupo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ZORAN LESJAK (OSIJEK)

OSIJEK                                 1 (0)

Malenica -, Matas 6,5, Arsenić 6, Barać 6,5, Barišić 6,5, Lesjak 7, Pušić 5 (od 63. Mioč 6,5), Grgić 6, Škorić 6(od 83. Vojnović -), Lulić 5 (od 63. Perošević 6,5), Ejupi 6,5.

SLAVEN BELUPO                0

Blažević 6, Purić 6, Musa 6, Katić 5,5, Štiglec 6 (od 84. Radić -), Burić 5,5, Christensen 5,5 (od 28. Gregurina), Bouadla 5,5, Ivanovski 5, Savić 5 (od 46. Aliti 5), Heber 6.

1:0

Barišić je posalo prizemni ubačaj na koji nije stigao Škorić, ali zato jest Perošević, koji je s 8-9 metara posalo loptu u donji lijevi kut

MINUTA ŠUTNJE ZA BRAZILSKE NOGOMETAŠE

Uoči susreta Osijek – Slaven Belupo nazočni na stadionu u Gradskom vrtu odali su posljednju počast poginulima u zrakoplovnoj nesreći kod kolumbijskog grada Medelina. U toj tragediji stradalo je i 18 igrača te stručni stožer brazilskog prvoligaša Chapecoensea.

PLUS

Navijača Osijeka nije bilo puno, ali su definitivno bili važan faktor na putu prema minimalnoj pobjedi bijelo-plavih. Kada su shvatili kako momčadi teško ide na terenu, zbili su redove i odličnom podrškom dali dodatnu energiju igračima

MINUS

Veći dio pričuva kojima je trener Osijeka Zoran Zekić dao priliku nije se baš iskazao. U posljednjih pola sata strateg Osijeka bio je prisiljen na travnjak poslati neke prvotimce kako bi susret okrenuo na stranu svoje momčadi.

BOBANU TRI UTAKMICE

Napadač Osijeka Gabrijel Boban pauzirat će tri susreta zbog isključenja u utakmici protiv Dinama kada je grubo startao na Marija Šituma. Prvu od tri utakmice Boban je odradio već jučer, a na raspolaganju treneru Zoranu Zekiću bit će u susretu posljednjeg jesenskog kola kada će Osijek gostovati u Zaprešiću kod Intera.

osveta

Slaven Belupo je lani u Kupu zaustavio Osijek

Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike