Novosti
ČEKA SE PRAVOMOĆNA PRESUDA

MUP još nije odlučio hoće li policajka ostati u službi
Objavljeno 30. studenog, 2016.

Nakon što je đakovačka policajka Melita Pek nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora, zamijenjeno za 730 sati društveno korisnog rada, te zabranom upravljanja motornim vozilima na četiri godine, MUP još nije odlučio hoće li ostati na svom radnom mjestu u Policijskoj postaji Đakovo ili ne. Podsjetimo, policajka je s 1,45 promila alkohola u krvi, vozeći brzinom od 88 kilometara na sat, gdje je dozvoljeno 50, u Satnici Đakovačkoj BMW-om usmrtila biciklista Borisa Franjića (33). MUP će o tome odlučiti tek nakon okončanja kaznenog postupka, odnosno po primitku pravomoćne presude.

- Zakonom o policiji propisano je da policijskom službeniku prestaje služba po sili zakona kada je pravomoćno kažnjen za kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, danom saznanja za to. Odredbom u istom zakonu je propisano da iznimno policijskom službeniku neće prestati služba po sili zakona iako je kažnjen za kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, između ostalog, ako se kazneno djelo odnosi na sigurnost prometa pod uvjetom da za to kazneno djelo nije osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora - navode u Službi za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Rješenjem MUP-ovog prvostupanjskog disciplinskog suda Osijek Melita Pek je proglašena odgovornom što je 10. siječnja 2015. godine pod utjecajem alkohola sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj je preminuo biciklist, čime je počinila težu povredu službene dužnosti.

- Izrečena joj je disciplinska kazna 'uvjetna kazna prestanka državne službe uz rok kušnje od 12 mjeseci'. Navedeno rješenje postalo je izvršno 23. ožujka ove godine te je imenovana, koja je bila udaljena od dužnosti od 14. siječnja 2015. godine do okončanja disciplinskog postupka, s tim danom vraćena na posao - doznajemo iz MUP-a.

Sandra LACIĆ
SMATRALA SE KRIVOM

U svojoj obrani Melita Pek kazala je da se osjeća krivom za prometnu nesreću koja se dogodila i da se srami što je to učinila. “Više od godinu dana liježem i budim se s tom nesrećom. Izrazito mi je žao što se to dogodilo”, kazala je na sudu. Boris Franjić je u trenutku nesreće imao 1,89 promila alkohola u krvi, a u urinu 2,16 promila i kretao se 2,2 metra od desnog ruba ceste. Sud je pri izricanju presude policajki uzeo u obzir i te okolnosti kojima je biciklist nesreći pridonio.