Osijek
NE GORI ALI SU U PROBLEMIMA

Osječki vatrogasci mogli bi
ostati bez plaće za prosinac?
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

Javna profesionalna vatrogasna postrojba (JPVP) Osijek našla se u problemu zbog nedostatka za isplate plaća vatrogasaca. Za plaću koja se treba isplatiti u prosincu nedostaje oko 300.000 kuna. Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Osijek, kaže da je na Upravnom vijeću donesen prijedlog da se prenamijene sredstva unutar proračuna postrojbe, no je li to zakonito tek treba odlučiti Grad Osijek.

- Plaće u studenome su isplaćene, no problematična je plaća koju trebamo isplatiti u prosincu. Za nju nedostaje oko 300 tisuća kuna. Problem je nastao jer nas je od početka prošle godine dočekala suspenzija zakona o nagradama državnih službenika i namještenika kojim smo morali isplaćivati nagrade radnicima od 4, 8 i 10 posto. Sukladno prijašnjem ugovoru za državne službenike i namještenike ukinuli smo ta davanja, no 1. siječnja kad je nastupio novi zakon o uvođenju tih davanja bili smo prisiljeni to isplaćivati. Grad Osijek nije prihvatio isplatu dodatnih sredstava i kažu da je to država donijela, pa neka država i plati. Došao je kraj godine, novac za plaće se potrošio i velik dio novca nedostaje - kazao je Banjan.

Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela Grada Osijeka, kazala je da vatrogasci nisu trebali isplaćivati ono što nemaju, jer su dobili i više novca nego prijašnjih godina, no nisu njime raspolagali na pravi način.

- Najvažnije je istaknuti da se na vatrogastvu i vatrogascima ne smije štedjeti. Profesionalna vatrogasna postrojba dobiva dio sredstava od Grada, a dio od države, i ako su odlučili isplaćivati nešto što nije bilo u okviru proračuna, trebali su sredstva zaraditi na tržištu ili pravilnicima i rasporedom omogućiti da se novac pribavi. Moraju naučiti pravilno raspolagati proračunskim sredstvima, jer će se isti problem pojaviti i sljedeće godine ako to ne učine - kazala je pročelnica. Pri tome se ne misli na naplaćivanje intervencija gdje su ugroženi životi ljudi, već npr. skidanja mačaka s drveća i slično.

Kako ističe Belajdžić, već godinama Grad upozorava JPVP da ne mogu trošiti novac koji nemaju u proračunu, a Grad trenutno nema novca da im pomogne, kada im je već plaćeno.

- Grad je upozoravao i da osim mjera štednje, restrikcije i racionalizacije poslovanja, postoje i načini naplate usluga na tržištu i da ako žele isplatiti neka sredstva koja nemaju, moraju ih zaraditi. Vatrogasci su neupitni u svojoj kvaliteti i sve što rade treba poštovati, no ovo je pitanje raspolaganja i trošenja sredstava - istaknula je pročelnica Upravnog odjela. S. Lacić

Sandra LACIĆ
VELIKA SREDSTVA

Grad Osijek sredstvima iz proračuna financira profesionalne vatrogasce i posebno vatrogasnu zajednicu, odnosno dobrovoljna vatrogasna društva. Dijele se za sredstva standarda i sredstva iznad standarda. Standardnim se financijskim sredstvima pokrivaju plaće i slično.

- Vatrogastvo je izuzetno važno i zato je velik korisnik gradskog proračuna. Na žalost, nisam ja ta koja može odobriti bilo kakvu isplatu sredstava bilo kome, jer je odluku o isplati proračunskog novca donijelo Gradsko vijeće i to nitko ne može osim njih mijenjati - kazala je pročelnica Upravnog odjela Grada Osijeka.

477 INTERVENCIJA U 2015. GODINI

Prema godišnjem izvješću, Gradska vatrogasna postrojba Osijek u 2015. godini imala je 477 intervencija. Riječ je o širokoj paleti usluga građanima i osam okolnih općina koje obuhvaćaju 40 posto ukupnog broja stanovnika i petinu ukupne površine Osječko-baranjske županije. Najviše intervencija, njih 238, odnosilo se na spašavanje ljudi i životinja, te različite intervencije tehničke pomoći pri prometnim nesrećama, zatvaranju vode i plina, ispumpavanju vode, uklanjanju vode na prometnicama i drugo.

Možda ste propustili...

VODENIČARI I LIONSICE SE PRIDRUŽILI ADVENTU

I ove godine plutajući bor na Dravi

GRAD O RUŠENJU IGRALIŠTA U TENJI

Gamoš: Sigurnost djece mora biti na prvome mjestu

JE LI ŠTRAJK POREMETIO NATJECANJA I SMOTRE?

Ravnatelji: Bit će vremena za pripremu za natjecanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

90 GODINA ROTARIJANSTVA U GRADU OSIJEKU

Priča o Rotary klubu priča je o moćnoj povijesti grada

2

LIJEČNICI NA PRIVREMENOM RADU

Uzmu neplaćeno u RH, pa vani zarade 10.000 €

3

DONESENI NOVI PRAVILNICI O VOZILIMA I PUTOVANJIMA

Tko može na put službenim autom s vozačem, a tko sam? Tko i gdje parkira u Kuhačevoj?