Regija
PRVA BAČVARIJA I DESTILERIJA U HRVATSKOJ

Pepelko će proizvoditi viski za Jadran i EU
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

ĐURĐENOVAC

Mladi poduzetnik Hrvoje Pepelko iz Našica, vlasnik bačvarskog obrta Pepel-Co, već je godinama pravi stručnjak u izradi drvenih bačava od slavonskog hrasta, čija mu kvaliteta omogućuje da 60 posto proizvodnje plasira na tržište Europske unije. Proizvodnja mu se nalazi u Đurđenovcu, a osim barrique bačvi, koje izrađuje na stari način kako bi se zadržala kvaliteta potrebna za držanje i čuvanje vina, izrađuje i bačve za voćne rakije, žestoka pića, pivo… No, iako bi neki pomislili da mu je to dovoljno, tom svestranom, gotovo “oduvijek poduzetniku”, često na pamet padaju nove ideje te se ne boji okušati u različitim poslovima. Tako je Hrvoje ove godine načinio iskorak u poslovanju i registrirao destileriju za proizvodnju žitnih rakija. Destilerija je završna faza projekta “Povezivanje bačvarstva, destiliranja i turizma”, koji je Hrvoje predstavio u Luxembourgu, gdje mu je dodijeljena međunarodna nagrada Izvrsnost poslovanja.

- Registrirao sam destileriju s ciljem dopune asortimana svojih proizvoda i postao vlasnikom prve bačvarije i destilerije u Hrvatskoj, a koje su prava rijetkost i u Europi. Realizacija destilerije malo se odužila jer je financirana vlastitim sredstvima, bez kredita, što je teži put, ali nema nikakvih dugova ni kredita – rekao nam je Hrvoje, dodavši da je uredio prostor za destiliranje i dobio odobrenje za poslovanje s hranom te rješenje o upisniku destilera. U tim prvim koracima, napominje, uvelike su mu savjetima pomogli djelatnici Područnog carinskog ureda u Osijeku i Službe županijske sanitarne inspekcije ispostave u Našicama. Još ostaje obaviti upis u trošarinske obveznike, što planira početkom sljedeće godine.

- Radi se o manjoj proizvodnji rakije pa ću raditi u sustavu izvan odgode plaćanja trošarine, što znači da ću je platiti odmah nakon destiliranja rakije. Nadam se da će do tada biti usvojen zakon o snižavanju trošarina za male proizvođače, čime bih povećao konkurentnost na hrvatskom, ali i europskom tržištu – rekao je Hrvoje.

Zanimalo nas je što ga je navelo upravo na proizvodnju žitnog alkohola, najbolje sirovine za proizvodnju žestokih pića.

- U proizvodnji žitnih rakija, koja je malo kompliciranija od voćnih, vidim svoju prednost. Jer kada žitne rakije odleže u hrastovim bačvama, pretvaraju se u odlično piće - viski. A i cijeli proces ukomljivanja odvija se u hrastovu posuđu. Meni je važno da mogu kontrolirati i kvalitetu hrastovih bačava i destilata koji je u njima – istaknuo je Hrvoje.

- Bačve će biti paljene iznutra jer to omogućuje stvaranje arome viskija najtraženijeg na tržištu. Time je i kupac siguran da je kupio kvalitetnu rakiju, bez umjetnih dodataka, jer sve što mu treba za vrhunske arome ima u hrastovoj bačvi - objasnio je Hrvoje Pepelko.

Svoj će viski pakirati u hrastove bačvice od jedne, dvije i pet litara i nuditi kao jedinstveni hrvatski suvenir. Kaže da je već sada uspio zainteresirati neka turistička središta na Jadranu, ali i europske kupce svojih bačava.

Snježana FRIDL

60

posto proizvodnje bačava od slavonskog hrasta plasira na tržište Europske unije

Viski će pakirati u hrastove bačvice od jedne, dvije i pet litara

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike