Ekonomija
12. NATJECANJE U KVALITETI RAKIJA I LIKERA

Miroslav Čeme iz Zoljana
proizveo najbolju šljivovicu
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

Šljivovica Miroslava Čemea iz Zoljana šampion je 12. Edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija za 2016. godinu, rečeno je jučer na gospodarsko-stručnom skupu u Semeljcima gdje je održano proglašenje rezultata, a prije toga i nekoliko stručnih predavanja.

Najbolju rakiju od kruške proizveo je Ante Lukić iz Zagreba, a najbolji liker od višnje OPG Dražen Zelenika iz Osijeka. Organizatori skupa bili su Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Općina Semeljci. Skupu su, uz brojne goste i posjetitelje, nazočili zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin, predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu, predstavnici Savjetodavne službe, gosti iz Mađarske, te brojni drugi.

Zanimljivo predavanje o utjecaju mikotoksina na kvalitetu rakije održao je doc. dr. Bojan Šarkanj s Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Osijeku koji je zaključio kako mikotoksini utječu na kvalitetu rakije, ali ne predstavljaju problem što se tiče sigurnosti.

Edukacije i plasman

- Da bismo imali nekakvo otrovanje mikotoksinima morali bi popiti deset litara rakije dnevno, što je, realno vrlo teško. Mikotoksini mogu reducirati nastanak etanola kod kvasaca i izazvati nastanak nepoželjnih aroma u rakijama - kazao je ,između ostaloga, doc. dr. Šarkanj.

Jedno od predavanja odnosilo se i na gospodarsku djelatnost obitelji s osvrtom na proizvodnju voćnih rakija, na kojem je govorio Vladimir Šokac. Posjetiteljima se na proglašenju rezultata obratio načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević, rekavši kako je njihova općina već 15. put domaćin proglašenja, no tri prve godine bila je riječ o drugom udruženju koje se kasnije razdvojilo.

- Uvijek se u Semeljcima održava ova zadnja manifestacija, jer proizvodnja rakije događa se na selu, pa na selu treba biti i završni čin, gdje možemo vidjeti što smo u prošloj godini napravili, kakvi su rezultati, svi proizvođači vide ocjenu svojih rakija i njezinu kvalitetu. Nama je drago da se to događa kod nas, jer naši ljudi koji se bave proizvodnjom rakije i žele ostati u tom sektoru, imaju priliku dobiti mnogo uputa i edukacija na temu proizvodnje i plasmana rakije - kazao je Lončarević.

Tajnik organizacijskog odbora ovogodišnje manifestacije Ernest Nad kazao je kako su izuzetno zadovoljni odazivom proizvođača voćnih rakija i likera od kojih su ove godine pristigla 333 uzorka.

- To ukazuje na opravdanost ovakvih manifestacija gdje smo proizvodnju koju je karakterizirala siva ekonomija stavili u zakonske okvire i to nas posebno raduje. Danas naši proizvođači proizvode vrlo kvalitetne voćne rakije, zdravstveno ispravne i likere i osim na domaćem tržištu prisutni su i na stranom - kazao je Nad, zaključivši kako se nada da će pozitivne pomake donijeti i nova porezna reforma. Naveo je i podatak da se ovi proizvodi nalaze na tržištu tridesetak zemalja u svijetu, te kako je izvoz veći od uvoza.

Potvrda predanog rada

Šampion Miroslav Čeme novinarima je otkrio tajnu proizvodnje vrhunske šljivovice.

- Moja šljivovica osvojila je 100 posto bodova, ovo je drugi put da sam pobijedio, prvi put bilo je 2011. godine, također sam pobijedio s rakijom šljivovicom. Ovo je svojevrsna potvrda predanog rada, što nam u Slavoniji fali. Slavonci su pošten i vrijedan narod i nadam se da će moći živjeti od svog rada mnogo bolje nego do sada. Meni je poljoprivreda dopunska djelatnost, djelatnik sam u našičkoj bolnicei, a voćarstvom se bavim i plasiram konzumne proizvode trešnje, breskve oraha. Najmanje zapravo imam šljiva, nekih 80 stabala, proizvodim rakiju iz tradicije i za vlastite proizvode, kazao je šampion natjecanja Miroslav Čeme.

Na upit želi li otkriti recept proizvodnje vrhunske šljivovice, kazao je kako se ni jedna faza u proizvodnji rakije ne smije olako shvatiti, te kako zlatnu boju rakije postiže odležavanjem rakije u hrastovim bačvama minimalno 12 mjeseci. Šljivovica šampion jaka je, kaže, 43 posto.

Maja MUŠKIĆ
Spoj znanosti i proizvodnje

- Prije svega rakija, pa onda i voćni likeri, nešto su po čemu smo uz kulin mi ovdje u Slavoniji prepoznatljivi. Osječko-baranjska županija ima izuzetno dobre preduvjete, ali i sirovinu za dobivanje ovih proizvoda. Na ovom edukacijskom natjecanju imamo kvalitetan spoj znanosti i proizvođača, OPG-ova koji se bave proizvodnjom rakije i likera, rekao je Dragan Vulin, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike