Dome slatki dome
ŠETNJA, KOLAČIĆI, DARIVANJE

Za blagdane ne zaboravite na ljubimce
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

Blagdani su pred vratima. Ulice, trgovi i izlozi svečano su okićeni i svojim blještavilom zovu nas u dobro predblagdansko raspoloženje, kupovinu i druženje. Svi smo poneseni blagdanskom čarolijom, užurbano se krećemo i pravimo planove za uređenje kuće, darivanje najmilijih, pripremanje raznih slastica i delicija ili putovanje na doček Nove godine u neki „drugi svijet“.

U svoj toj gužvi ne smijemo zanemariti naše vjerne četveronožne ljubimce i blagdanske aktivnosti treba podijeliti s njima. Tako ih treba povesti u šetnju i kupnju, a kada se pripremaju kolači i druge slastice može im se ponuditi koji slatki zalogaj na tren zanemarujući savjete veterinara. Ipak, u svakom slučaju izbjegnite čokoladu, jer ona je otrovna za pse!

Pri kupnji poklona treba se sjetiti i četveronožnih članova domaćinstva pa im kupiti neku igračku, novi povodac, zdjelicu ili neki pseći kolačić, odnosno poslasticu. Ako najbolji prijatelji ili rođaci imaju kućnog ljubimca i njemu donesite neki poklon. Tako ćete obradovati i životinju, ali još više ponosnog vlasnika.

Svu blagdansku čaroliju našim kućnim ljubimcima može pokvariti strah od petardi, raketa i druge eksplozivne naprave.

Poznato je da psi i mačke imaju jako izoštren sluh i čuju zvukove visoke frekvencije, što ih vrlo uznemirava. Zvuk petarde izaziva kod njih strah koji je urođen i treba ga staviti pod kontrolu. Strah može biti toliko jak da životinje odbijaju jesti, izlaziti iz kuće, te se povlače u skrovite kutove stana.

Svom kućnom ljubimcu možete pomoći tako da budete uz njega, umiruju te ga rječima i češkanjem, ako to ne pomaže priredite lijekove za umirenja za pse i mačke koje možete nabaviti u veterinarskoj ambulanti. Ne posežite u svoju kućnu ljekarnu! Mačku je najbolje zatvoriti u košaru i transporter gdje će ona naći zaštitu i sigurnost.

Nadam se da ćete lijepo provesti nadolazeće blagdane u krugu vaših najmilijih, uključujući i kućne ljubimce.

Marga DOMES-ČAMAGAJEVAC, dr.vet.med.
Akcija u prosincu

U veterinarskoj ambulanti “Fury” cijeli je prosinac u tijeku akcija zaštitnog cijepljenja i sterilizacije pasa i mačaka koja se provodi uz 20 posto popusta.

Radno vrijeme ambulante je od 10 do 12 sati, odnosno od 17 do 20 sati. Potrebno je najaviti se na telefon 031/ 204 747. Cijena sterilizacije mačke je 230 kn, kastracija mačka 170 kn, sterilizacija kuje do 10 kg - 300 kn, od 10 - 20 kg 350 kn, od 20 - 40 kg 400 kn, a težih kuja 500 kn. Kastracija psa do 15 kg - 200 kn, više od 15 kg 280 kn. Cijepljenje protiv virusnih bolesti pasa je 80 kn, a pasa iz azila 55 kn. Cijepljenje protiv virusnih bolesti mačaka je 80 kn.

Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike