Dome slatki dome
BOJENJE ZIDOVI I STOLARIJA

Što možete učiniti sami?
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

Pri pripremi zidova potrebna je dobra dijagnoza. Tu se, pojašnjavaju majstori, može pogriješiti ako se ne pozna prava i cijela situacija. Naime, važno je čime je prvi put bojen zid, je li bilo nekakvih faktora koji su mogli utjecati na razne negativne pojave.

Primjerice, plijesan i vlaga koja nastaje zbog neodgovarajućeg grijanja, loše vanjske izolacije, puknuća fasade zbog starosti i sličnih problema, a najčešće se pojavljuje u kuhinjama, kupaonicama odnosno, uglavnom tamo gdje su topli i vlažni uvjeti. Jedno od starih pomagala je, primjerice, varikina, ali pomiješana s vodom u omjeru 1:3. Operite plijesan sa zida, a poslije isperite čistom vodom, ali ne pretjerujte s vodom. Plijesan je jako teško ukloniti ako se ne riješe uzroci zbog kojih ona nastaje, pa se često nakon bojenja ponovno pojavljuje. Postoje razne impregnacije protiv plijesni poput boje za zid s antifungicidima.

Razmotrite ideju da, primjerice, u kuhinji instalirate napu. Pri sanaciji zidova, prije nanošenja boje, potrebno je sastrugati razna napuhnuća i otvoriti pukotine do "zdravog" zida pa ih pogipsati. To je najbolje napraviti u više slojeva jer ako su pukotine preduboke, a zakrpate ih u jednom "potezu", znaju brzo popucati nakon ličenja.

Ponekad su zidovi u tako lošem stanju da se moraju potpuno ostrugati. Taj si posao možete olakšati tako da namočite zidove vodom, pričekate malo i onda prionite na posao. Pritom nastojte da ne zadirete previše u žbuku jer kasnije sve brazgotine i rupe treba dodatno popravljati, što znači da ćete imati više posla.

Ponekad u sanaciji zidova pomaže samo gipsanje određenih dijelova, a ponekad je neizbježno i gletanje. Ako niste vješti takvom poslu, radije pozovite majstora.

Nakon gletanja slijedi dobro brušenje kako bi se površina dodatno zaravnala, a onda po želji već ide impregnacija pa nanošenje boje za zid u dva sloja.

Danas postoje razne tehnike i materijali za nanošenje na zid. Ali uobičajen je onaj klasični, takozvano krečenje.

Ako je površina dobro pripremljena, obično nema većih problema. Samo pazite da vam boja nije previše gusta jer će, kao posljedica toga, poslije biti padanja "plahti" boje ili će biti malih "cvjetova", odnosno puknuća koja se mogu pojaviti vrlo brzo nakon bojenja, a ti se problemi mogu pojaviti i kasnije.

Pri pripremi boje vrijedi i obrnuto - ne razrjeđujte previše jer će vaše bojenje potrajati malo duže. J.Kn.

BOJENJE STOLARIJE

Prije bojenja drvo bi trebalo biti pripremljeno da može primiti novi sloj boje. Postoje razne kemikalije kojima možete skinuti boju s površine koju planirate bojiti. Ako površina nije baš toliko loša, to se sve može riješiti jednim brušenjem, a u težim slučajevima stara se boja može ukloniti spaljivanjem vrelim zrakom. Nakon skidanja starog sloja boje očistite površinu. Pritom izbjegavajte pretjerano močenje vodom jer drvo upija.

Ne treba zaboraviti i fazu kitanja. Ako na površini postoje rupice, kit za drvo pomaže, ali ako su velike, možete si pomoći koristeći kit za autolimove. Nakon kitanja površinu dobro prebrusite kada se osuši, kako biste izravnali podlogu. Slijedi nanošenje sloja temeljne boje, a nakon toga nanosimo lak.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike