Regija
SIMPOZIJ S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

“Vukovarski model” palijative za cijelu RH
Objavljeno 29. studenog, 2016.

VUKOVAR - “Prehrana i hidracija u palijativnoj skrbi bolesnika” naziv je Simpozija s međunarodnim sudjelovanjem, a koji će se u Vukovaru održavati od 1. do 3. prosinca, u Ružičkinoj kući. Organizator je Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu (HDPM) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), uz potporu Doma zdravlja Vukovar i pomoć Zaklade “Onkologija”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Kako navode organizatori, simpozij je zapravo radni nastavak obilježavanja 25. godišnjice sloma obrane Vukovara, ali i “skroman doprinos ostvarenju želje da Vukovar postane kongresni centar”.

– Simpozij organiziramo u gradu heroju Vukovaru i zato što je tijekom provođenja akcijskog programa unutar Strategije razvoja palijativne skrbi upravo Dom zdravlja Vukovar pokazao velike empatije za to područje i postigao dobre rezultate uz veliki rad i dodatno volontiranje – navela je predsjednica HDPM-a dr.med. Vlasta Vučevac.

– Želja je bila da svi osjete snagu grada heroja, ali i humanost, snagu zajedništva koju istovremeno promičemo u palijativnoj skrbi bolesnika – radimo timski. Provođenjem palijativne skrbi u kući bolesnika na svom području mobilni palijativni tim u praksi je proveo sva načela, sve upute i principe rada palijativne skrbi.

Taj model u Domu zdravlja na razini primarne zdravstvene zaštite u praksi zovemo “vukovarski model” i nastojat ćemo ga provoditi u svim domovima zdravlja u RH – također je navela.

Uz stručnu aktivnost, sudionici simpozija iz cijele Hrvatske imat će priliku i upoznati grad Vukovar, kroz obilazak mjesta stradanja iz 1991. godine, kao i kulturnih znamenitosti. S. Butigan

Kome je namijenjen simpozij

Inače, simpozij je namijenjen liječnicima opće obiteljske medicine, liječnicima specijalistima, liječnicima dentalne medicine, medicinskim sestrama i tehničarima, psiholozima, ljekarnicima, socijalnim radnicima, vjerskim zajednicama, udrugama civilnog društva, učenicima i studentima medicine. Teme Simpozija su potporno i palijativno liječenje, specifičnosti prehrane palijativnog bolesnika, bol i prehrana, depresija i prehrana, prehrana onkoloških bolesnika, probiotici u prehrani, uloga psihologa, stomatologa i ljekarnika u prehrani. Riječ je dakle, o sveobuhvatnom pristupu bolesniku što uključuje i planiranje i provođenje i niza potpornih mjera, a koji u konačnici dovodi do poboljšanja kvalitete i produljenja života bolesnika.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike