Regija
ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO U BUDIMCIMA

Obnavlja se pravoslavna crkva iz 1776. godine
Objavljeno 29. studenog, 2016.

U Budimcima od 2013. godine traje obnova pravoslavne crkve Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi uz cestu Podgorač – Osijek, nedaleko od katoličke crkve Presvetog Trojstva. Jednobrodna kasnobarokna parohijska crkva sa zaobljenim svetištem i kupolastim svodom sagrađena je 1776. godine. Naime, u Budimcima je u drugoj polovini 18. stoljeća živjela veća skupina pravoslavnih mještana koji su inicirali gradnju crkve.

U okviru programa konzervatorsko-restauratorskih radova, u protekle tri godine obnovljena je kupola tornja s novim križem na vrhu te dotrajalo krovište crkve. Prema informacijama iz budimačke parohije, novac za ta kapitalna ulaganja osiguralo je Ministarstvo kulture, a određenu financijsku potporu dale su Osječko-baranjska županija i Općina Podgorač. Obnovu parohijalne crkve prilozima pomažu Srbi iz Budimaca i okolnih područja.

U sljedećoj fazi rekonstrukcije i obnove crkve uredit će se pročelje, stolarija, zidovi u unutrašnjosti i oštećenja nastala vlagom. Početak tih radova ovisi o sredstvima koja tek trebaju biti osigurana. Inače, ukupni radovi stajat će oko dva milijuna kuna jer se radi o temeljitoj rekonstrukciji i obnovi ovog vrlo vrijednog spomenika. Crkva je na popis zaštićenih kulturnih dobara uvrštena 2003. godine.

Budimačka pravoslavna crkva sakralni je prostor koji je očuvao gotovo u cijelosti izgled dobiven nakon gradnje. Crkva je 1943. godine oštećena te je 1956. izvedena veća obnova. U Domovinskom ratu crkva nije srušena, ali su nastala oštećenja, a najviše je stradao drveni ikonostas, ujedno i najvrjedniji dio crkvenog inventara. Zauzimanjem pravoslavnih obitelji u Budimcima i osječko-poljskog i baranjskog episkopa, 2000. godine izvršena je adaptacija crkve da bi se mogla održavati bogoslužja. Za budimačke pravoslavne vjernike bogoslužje se održava svake nedjelje i na praznike Srpske pravoslavne Crkve. Snježana Fridl

Budimačka parohija

Budimci su sjedište istoimene parohije, koja prema ustroju Srpske pravoslavne Crkve pripada Osječko-poljskoj i baranjskoj eparhiji. U okviru parohije nalazi se i pravoslavna crkva sv. proroka Ilije u Poganovcima sagrađena oko 1843. i crkva Male Gospe u Bijeloj Lozi, koja je sagrađena 2014. godine. Budimačka parohija skrbi i o pravoslavnim vjernicima s područja općina Čepin, Drenje i Koška. Na čelu budimačke parohije je svećenik Nemanja Klaić, kojeg je za paroha postavio osječko-poljski i baranjski episkop Lukijan u rujnu 2008. godine.

2

milijuna kuna stajat će obnova crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Budimcima

Najčitanije iz rubrike