Osijek
MEĐUŽUPANIJSKA ŠKOLA ROBOTIKE

Profesori učili o automatizaciji i industrijskoj robotici
Objavljeno 29. studenog, 2016.

Završila je međužupanijska Škola robotike “Automatizacija i industrijska robotika”. Veći dio programa održan je u Strojarskoj tehničkoj školi, u suvremenim praktikumima za automatizaciju i robotiku.

- Školu robotike organizirao je Hrvatski robotički savez u suradnji s Robotičkim klubom Osijek, s ciljem da se povećaju kompetencije predavača informatike i stručnih predmeta strojarstva i elektrotehnike u srednjim školama slavonskih županija u području robotike. Oni će stečena znanja prenositi učenicima u redovnoj, izbornoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima - kaže prof. Jerko Jukić, tajnik Robotičkog kluba Osijek i voditelj tima za organizaciju i provođenje ovog programa.

Na međužupanijsku Školu robotike došli su profesori iz Slavonskog Broda, Županje, Belog Manastira i Osijeka, ukupno 13 polaznika. Slušali su predavanje dr. sc. Roberta Cupeca “Sljedeća generacija edukacijskih robota”, radili u praktikumu za solarnu energiju Elektrotehničke i prometne škole, pod vodstvom dipl. ing. Vjekoslava Jakopovića. U sklopu radionice za solarnu energiju obišli su fotonaponsko polje, instalirano na zgradi škole. Dipl. ing. Dalibor Rašić prezentirao je rad Toplinske pumpe (dizalice topline) Strojarske tehničke škole.

Uz to, polaznici su sastavili Boa-Bot mobilnog robota. Mobilnu robotiku vodio je prof. Mario Cvek, a predavanje iz senzorike održao je prof. Vinko Zlomislić. U praktikumu za robotiku Strojarske tehničke škole, koji vodi dipl. ing. Mario Slivka, polaznici su upoznali osnove industrijske robotike i kreirali robotiziranu proizvodnu liniju s dva industrijska robota i transportnom trakom. V. Latinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike