Crna kronika
ŠEST GODINA ZA SILOVANJE MALOLJETNICE

Silovatelj se žalio na veću kaznu jer su mu sudile žene
Objavljeno 30. studenog, 2016.

Četrdesetdvogodišnji Slavonac, koji je iste večeri zaposlio 17-godišnju djevojku, u piće joj izmrvio tabletu kojom ju je omamio, a potom i silovao, žalio se Ustavnom sudu na presudu Vrhovnog suda kojim mu je povećana kazna s pet na šest godina zatvora. U kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 27. ožujka 2012. godine nadalje.

Slavonac se u ustavnoj tužbi putem odvjetnika žalio da su mu osporenom presudom povrijeđena ustavna prava, da je utvrđeno činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, te da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Poziva se na pravo na nepristran sud, prava na “jednakost oružja” i zabranu korištenja nezakonitih dokaza.

Između ostaloga, u ustavnoj tužbi 42-godišnjak navodi da nisu izvedeni ključni dokazi koje je predlagala njegova obrana.

- Vijeće Vrhovnog suda koje je odlučivalo o podnositeljevoj žalbi bilo je sastavljeno isključivo od sudaca ženskog roda, uz sudjelovanje savjetnice, odnosno također žene. Podnositelju se sudilo za kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa počinjenog na štetu žene što je, stav je podnositelja, moglo utjecati na objektivnost i nepristranost žalbenog suda – stoji u ustavnoj tužbi Slavonca putem njegovog branitelja.

Ustavni sud žalbe je odbio, navodeći u svojoj odluci da je Vrhovni sud valjano obrazložio svoju presudu i time odgovorio na žalbene navode podnositelja.

Naime, odlučujući o žalbi Slavonca na presudu od pet godina zatvora, Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu u odluci u kazni, dok je u preostalom nepreinačenom djelu potvrdio prvostupanjsku presudu. Silovatelju je povećana kazna s četiri na pet godina zatvora zbog silovanja, dok je godina dana pridodana, jer je u vrijeme silovanja bio na uvjetnoj kazni zbog tučnjave.

Sve je krenulo tako što je maloljetna djevojka vidjela oglas za posao u starim novinama i javila se. Kako nije imala prijevoz iz mjesta stanovanja, 42-godišnjak je otišao po nju. Njezinom ocu rekao je da nema problema što nema 18 godina da bi sklopili ugovor o radu, iako se kasnije branio na sudu da nije znao da je maloljetna. Odvezao ju je oko 20 sati u svoj lokal gdje je bila s njim cijelu večer. Potom su oko 23.40 sati otišli u njezinu sobu. Dvije svjedokinje čule su njegov glasan smijeh iz sobe 17-godišnjakinje, no detalje nisu čule. Nešto nakon ponoći on je otišao iz sobe, a radne kolegice ušle su joj u sobu da bi se dogovorile oko posla. Kroz suze im je ispričala da ju je Slavonac “napio, drogirao i silovao”. Ispričala je da joj je držao ruke iznad glave, a ona, tako omamljena, nije mogla niti vikati niti mu se oduprijeti. U tableti za smirenje koju joj je stavio u piće bio je oksazepam koji je djevojku omamio. Kazala je kolegicama i da se boji vlasnika lokala koji joj je zaprijetio “da će ostati bez glave”, ako im išta ispriča o tome što se dogodilo. Djevojka je ipak skupila hrabrost i dva sata kasnije prijavila silovatelja.

Sandra LACIĆ
PET POŽURNICA SUDU

Kako stoji u odluci Ustavnog suda, Slavonac je izvan zakonskog roka za podnošenje ustavne tužbe i osobno podnio tužbu, no kako samo ponavlja navode iz ustavne tužbe koju je podnio putem odvjetnika i u zakonskom roku, Ustani sud utvrdio je da ti prigovori predstavljaju dopunu pravodobno podnesene tužbe. Ustavnom sudu silovatelj je podnio i pet požurnica u kojima je iznosio svoje obiteljske prilike te je ponavljao da nije kriv za silovanje zbog kojeg izdržava kaznu zatvora. Ustavni sud zamolio je da “brzo i pravedno” odluči o njegovoj tužbi. Ustavni sud tako je i odlučio.

godina više

VRHOVNI SUD KAZNU JE POVISIO

Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike