Mozaik
HRVATSKI KUHARSKI KUP

Ana-Maria Stanković nastavila niz pobjeda
Objavljeno 30. studenog, 2016.

Slavonski Brod bio je domaćin prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa u njegovoj 12. sezoni, pod nazivom “Kuhajmo slavonski”, a pod pokroviteljstvom Podravke d.d. iz Koprivnice i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza, Udruge kuhara Brodsko-posavske županije i Hotela “Art”.

Natjecanje je održano u sportskoj dvorani Vijuš, a svečana večera i proglašenje najboljih bili su u Hotelu “Art”. Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Prosudbeno povjerenstvo ove godine činili su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza: Vladimir Balent, Branko Žufika i Miroslav Dolovčak, koji nisu imali lagan zadatak - ocijeniti najbolje u novoj sezoni Hrvatskog kuharskog kupa.

Za pripremu jela u kategoriji svečane hladne plate zadana tema bila je meso crne slavonske svinje, svinjska mast i sirni namazi Dukatela. U toplom glavnom jelu zadana tema bila je svinjski file, vrhnje i šljive, a za desert je korišten žir, odnosno namaz i brašno od žira.

Kao što je već poznato, prošlogodišnja pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa je Ana-Maria Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci. Ove sezone odlučila je nastaviti prošlogodišnjim stopama, ali u potpuno novom sastavu, sa svojim pomoćnikom Markom Kovačevićem, te je u Slavonskom Brodu osvojila prvo mjesto i tako nastavila niz pobjeda iz prošle sezone.

- Jako sam zadovoljna. Veliko mi je zadovoljstvo bilo predstavljati Srednju strukovnu školu Vinkovci i na ovom natjecanju. Osim toga, za mene je to posebno vrijedno jer su me ocjenjivali članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza. Svojim skladnim izgledom i okusom naša je svečana hladna plata privukla poglede gostiju na svečanoj večeri. U toplom glavnom jelu na zadanu temu prigotovili smo reprezentativno jelo te smo osvojili treće mjesto. Od vrlo neobične namirnice u pripremi deserta, žira, odnosno namaza i brašna od žira, pripremili smo vrlo elegantan desert, s kojim smo osvojili prvo mjesto te zauzeli titulu pobjednika prvog kola Hrvatskog kuharskog kupa - kaže Ana-Maria, koja je osvojila prvo mjesto u ukupnom poretku. Među Slavoncima tu su još, na četvrtom mjestu, Anđelko Ledić, Krčma Zlatni lug, Požega i Tihomir Krijan, Pupa d.o.o. Slavonski Brod. M.Kokaj

ORAHOVČANIMA DVA DRUGA MJESTA

Na natjecanju je sudjelovala i Udruga kuhara grada Orahovice, koja se još jednom potvrdila vrhunskim rezultatima i dokazala da je jedna od ponajboljih u Hrvatskoj. U kategoriji slastica nastupila je Sandra Jadek, a u kategoriji toplog jela mladi Abel Radić uz asistenciju provjerenog orahovačkog kuhara Zorana Putnikovića. Sandra Jadek osvojila je sjajno drugo mjesto pripremivši kolače pod nazivom Košarice punjene namazom od žira te Griz tortice od dunje prelivene mandarinom. “Kolače koje sam pravila prema zadanoj temi sama sam smislila i zapravo sam oduševljena konačnim rezultatom, iako mi je pobjeda promaknula za nešto manje od 1,5 bodova. Ovo mi je prvi put da sam na Hrvatskom kuharskom kupu i odmah drugo mjesto u konkurenciji osam sjajnih ekipa. Organizacija je bila odlična i prelijepo je biti dio ove hrvatske kuharske obitelji”, rekla je Sandra Jadek. U kategoriji toplog jela mladi orahovački srednjoškolac, kao nositelj, i provjereni, iskusni orahovački kuhar Zoran Putniković, kao asistent, kuhali su na temu Svinjski lungić sa šljivama i prilog - okruglice od povrća u sezamu te pire od buče i osvojili vrlo dobro drugo mjesto. “Dečki su odradili odličan posao, posebno mali Abel, koji je prvi put na ovako velikom natjecanju i sjajno se snašao. Naša udruga ponovno je pokazala da pripada samom vrhu hrvatskog kuharstva, čime smo na najbolji mogući način promovirali svoj grad i županiju, na što smo posebno ponosni”, rekao je Dražen Šafar, predsjednik Udruge kuhara Orahovice, koji je sudjelovao u revijalnom dijelu prikaza curvinga. (V.G.)

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike