Regija
TRI STOLJEĆA TRADICIJE

Uzgoj lipicanaca u državnim ergelama preventivno zaštićen
Objavljeno 29. studenog, 2016.

Vezani članci

DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO PROSLAVILA 510 GODINA

Ispričana je priča o lipicancu i slavonskom čovjeku kroz stoljeća

ĐAKOVO

Tradicija uzgoja lipicanaca u državnim ergelama Đakovo i Lipik stavlja se pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, a najduže tri godine od dana donošenja rješenja o stavljanju pod preventivnu zaštitu! Navedeno nematerijalno dobro upisuje se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Odluka je to Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Osijeku.

Lakše do EU projekata

U Rješenju Ministarstva kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Osijeku, navodi se i kako su: “Tradicije uzgoja lipicanaca u državnim ergelama Đakovo i Lipik, iz kojih su se proširile na narodni uzgoj, prisutne u Hrvatskoj unazad tri stoljeća. Lipicanska pasmina konja uzgojena je u ergeli Lipica (danas Republika Slovenija), prema kojoj je pasmina i dobila naziv. Uzgoj lipicanaca oblikovao se u 19. i 20. stoljeću i u državnim ergelama u zemljama koje su bile dio Austro-Ugarske Monarhije, u kojima se tradicionalni uzgoj lipicanske pasmine i danas provodi pod državnom zaštitom”.

Ravnatelj Državne ergele lipicanaca Đakovo i Lipik, Nidal Korabi, kaže kako su početkom godine u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture prijavili Projekt zaštite tradicije uzgoja lipicanaca u ergeli Đakovo i ergeli Lipik.

- Uzgoj je jednak u obje ergele. Počevši od načina uzgoja, tehnologije, do prijenosa znanja. Sve su to postupci koji se njeguju već dvjesto godina. Tu je i vođenje matičnih knjiga, predložili smo da se zaštiti kompletan sustav vezan uz uzgoj lipicanca u ergeli. Inače, čitav je projekt pokrenut kao podrška međunarodnom projektu koje rade i druge državne ergele u svijetu - pojašnjava Korabi. Zajednički bi, kaže, nakon zaštite uzgoja na nacionalnoj razini, krenuli na UNESCO zaštitu uzgoja lipicanaca u cijelom svijetu.

Važno za turizam

- Do sada su, na nacionalnoj razini, uzgoj uspjeli zaštititi Austrija i Slovenija, a sada i mi, dok su u postupku još Slovačka i Mađarska. Jako je važno da se s nacionalne razine jedna ovakva kulturna baština zaštiti i kao takva prenosi s generacije na generaciju, što mi koristimo i u razvoju turizma i kao prednost u dobivanju projekata iz EU-a - kaže Korabi.

Direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek, naglašava važnost ovog iskoraka u turističkom smislu.

- Turistička zajednica grada Đakova prepoznaje važnost tradicije uzgoja lipicanaca, kako u Državnoj ergeli Đakovo tako i u konjogojskim udrugama diljem Đakovštine, što se očituje i uključivanjem lipicanca kao glavnog subjekta u manifestacije na području grada Đakova, koje su prepoznate i na inozemnoj razini, Đakovački vezovi i Đakovački bušari. Đakovački vezovi, koji su dobitnik prestižnih nacionalnih i inozemnih nagrada, jedan od ključnih dijelova svog programa temelje upravo na ljepoti i očuvanju lipicanaca kroz sudjelovanje kako u konjičkim natjecanjima tako i u svečanoj povorci Vezova, što se i navodi u samom rješenju Ministarstva kulture. Stavljanjem pod preventivnu zaštitu, tradicija uzgoja lipicanaca u državnim ergelama turističkoj destinaciji daje dodatnu vrijednost turističkog proizvoda (kultura) i otvara dodatne mogućnosti za razvoj tržišta posebnih interesa - zaključuje Marija Burek.

Maja MUŠKIĆ
Lipicanac – pasmina važna za RH

“Lipicanac je malobrojna pasmina koja se smatra ugroženom zbog ograničene rasprostranjenosti uzgoja te je Republika Hrvatska pozicionirala lipicanca kao pasminu od važnosti za Republiku Hrvatsku, a uloga ergela, kao i suradnja među njima, izrazito je važna u cilju očuvanja pasmine i uzgojne tradicije. Tradicija uzgoja lipicanaca u ergelama u Republici Hrvatskoj održava se i međusobno nadopunjuje u suradnji s drugim državnim ergelama lipicanske pasmine u okruženju i uzgojnom komisijom Međunarodne uzgojne organizacije za lipicansku pasminu – LIF (Lipizzan International Federation)”, navodi se, između ostaloga, u Rješenju Ministarstva kulture.

Na nacionalnoj razini uzgoj su zaštitile Austrija i Slovenija, u postupku su Slovačka i Mađarska

Najčitanije iz rubrike