Novosti
NASTAVAK SLAVONIKE KROZ BARANJU

HAC će financirati gradnju ceste do mađarske granice
Objavljeno 29. studenog, 2016.

Dionica autoceste Slavonika, od novog mosta na Dravi do Belog Manastira, odnosno do granice s Mađarskom, i dalje je visoko na listi prioritetne realizacije. Ali neće se ipak, prema ranijim najavama, realizirati kroz financiranje iz Europske unije (i zajedničku nominaciju s mađarskim susjedima), nego će gradnja ove dionice biti realizirana iz vlastitih izvora Hrvatskih autocesta. Te je planove za naš list otkrio Josip Draženović, predsjednik uprave HAC-a. Draženović sudjeluje na dvodnevnom nacionalnom savjetovanju “Prometna politika u 2017. godini”, koje je u ponedjeljak počelo u Opatiji. Organizator je ovoga okupljanja prometne struke Hrvatsko društvo za ceste Via vita, čiji predsjednik Josip Škorić kaže kako je ovo prilika da se otvoreno i sugestivno razgovara o konceptu i strategiji prometnog razvoja Hrvatske.

U svom je izlaganju Draženović govorio o radovima na autocesti A5, odnosno Slavonici, te je izdvojio kako su, kada je riječ o gradnji mosta preko Save kod Svilaja, izvođači upravo uvedeni u radove, a radi se i na samom kraju dionice – na ulazu u Luku Ploče. U Slavoniji se, a rok je do ljeta iduće godine, radi na dionici autoceste od čvora Josipovac do Dravskog mosta. Ostaje, dakle, još dionica do mađarske granice.

- Izvjesno je da se ona ipak neće moći realizirati iz sredstava europskih fondova, pa ćemo zato pristupiti novom modelu financiranja. Dio tog projekta realizirat će se iz postojećeg kreditnog zaduženja, a dio iz vlastitih izvora - rekao je Draženović.

Kada su u pitanju investicije iz domene Hrvatskih cesta koje se tiču državnih cesta, nakon što je završena južna osječka obilaznica te obilaznice oko gotovo svih gradova u Osječko-baranjskoj županiji (Našice, Donji Miholjac, rekonstrukcija valpovačke i đakovačke), Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, otkriva kako se ugovara gradnja istočne obilaznice Vinkovaca u ukupnoj dužini od sedam kilometara, a da je u tijeku i rekonstrukcija državne ceste D2 na dionici kod Vukovara.

Ono što je za Škorića, kao čelnika HC-a bitno u bližoj budućnosti jest da će se morati pristupiti novom modelu gospodarenja državnom imovinom, odnosno novom modelu rekonstrukcija i investicijskog održavanja državnih cesta.

- Hrvatske ceste nastavit će započeti kontinuitet realizacije svojih projekta, ali nužan nam je novi pristup u poslovanju, jer sada je situacija takva da godišnji trošak kamata prema kreditnim zaduženjima prelazi 20 posto prihoda HC-a - upozorio je Škorić.

Dario KUŠTRO
ELEKTRIFIKACIJA PRUGE OD VINKOVACA PREMA VUKOVARU

Na skupu u Opatiji u ponedjeljak su predstavljene i investicije u željezničkoj infrastrukturi. Kada je u pitanju istok Hrvatske, Sanja Vučić, direktorica HŽ Infrastrukture, najavljuje elektrifikaciju pruge od Vinkovaca prema Vukovaru.

Možda ste propustili...