Autoglas
OKRUGLA OBLJETNICA

Autoklub Vinkovci
proslavio 90 godina
Objavljeno 29. studenog, 2016.

VINKOVCI - Velika obljetnica obilježena je prošloga tjedna u Vinkovcima, 90. rođendan Autokluba Vinkovci. Sve je krenulo davne 1926. godine kada je osnovan tadašnji Motoklub “Sremac”.

U 90 godina postojanja vremena su se znatno promijenila pa je danas Autoklub Vinkovci moderna ustanova koja ima više od 3000 članova i pruža brojne usluge poput tehničkog pregleda i produženja registracije, homologacije i atestiranja vozila, umjeravanje tahografa i drugih, a u svom vlasništvu ima i moderan autosalon te servis vozila. Sve to i još puno podataka iz 90-godišnje povijesti kluba moglo se čuti na svečanosti obilježavanja njegova 90. rođendana na kojoj su zaslužnima dodijeljena priznanja.

- Autoklub Vinkovci jedan je od najstarijih autoklubova u Hrvatskoj, osnovan 8. veljače 1926., samo dvadeset godina nakon osnivanja prvog hrvatskog autokluba. Kada je Autoklub Vinkovci osnovan imao je samo 35 članova i nekoliko vozila, a danas je ta brojka impresivna. Autoklub Vinkovci danas ima više od 3000 članova i godišnje registrira između 18 i 20 tisuća vozila u svojoj stanici za tehnički pregled - rekao je Ivo Bikić, predsjednik Autokluba Vinkovci.

Posebno poglavlje u povijesti vinkovačkog autokluba ima motosport koji je, osim u samom početku rada, svoje najsvjetlije trenutke doživio 60-ih i posebice 80-ih godina prošlog stoljeća. U šezdesetim godinama vrlo popularne i iznimno brojne bile su reli-vožnje i motociklističke utrke. Vinkovački reli-vozači gotovo su redovito osvajali priznanja za najbrojniju ekipu na relijima koji su se vozili po cijeloj bivšoj državi. Motociklističke utrke su se pak održavale u samom gradu, a stare fotografije i danas svjedoče o njihovoj atraktivnosti i posjećenosti. Svečanost obilježavanja uveličali su brojni gosti, među kojima je bio i predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek koji je rekao:

- Vinkovački autoklub jedini je temeljni autoklub u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ima u svom opusu djelovanja više djelatnosti, tako da možemo reći da je jedan od dobro organiziranih autoklubova u Hrvatskoj - rekao je Tušek. Čestitke su uputili i predsjednik Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović, župan Božo Galić i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić, a poseban gost svečanosti bio je general Mladen Markač, posebni savjetnik u Centru za vozila Hrvatske.

Mario KOKAJ
Nagrade zaslužnima

Za doprinos u radu i razvoju Autokluba Vinkovci istaknutim pojedincima dodijeljena su priznanja: Stjepan Žarko (bivši predsjednik u dva mandata), Ivo Bikić (predsjednik od 1992. godine), Stjepan Viljetić (zamjenik predsjednika od 1992. godine) i Milan Bićanić (tajnik od 1992 godine i zaposlenik duže od 30 godina). Za dugogodišnju vjernost, 30 i više godina rada u Autoklubu Vinkovci dodijeljena su priznanja: Božici Očevčić, Branki Nalbani, Grozdani Cvitković, Josipi Knezović, Ruži Gluhaković, Snježani Kraljević i Zdenku Bariću. Za uspješnu suradnju dodijeljeno je 21 priznanje autoklubovima i motoklubovima.