Novosti
NOVOSTI OKO TOPLINARSTVA

Hoće li se mijenjati zakon o razdjelnicima?
Objavljeno 28. studenog, 2016.

Nakon zatišja, a prije svega zbog procesa formiranja nove vlasti, ponovno se na dnevni red vraća tema oko ugradnje razdjelnika. Čini se kako “voda na mlin” ovaj put ide u korist potrošača.

Ante Čikotić, novoimenovani državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, održao je sastanak s predstavnicima udruga za zaštitu potrošača vezano uz problematiku razdjelnika topline. Iz ministarstva je priopćeno kako je državni tajnik naglasio da postoje određeni nedostaci na razini sustava te je u području toplinarstva potrebno izmijeniti zakonodavni okvir. “Razdjelnici topline su jedna od prioritetnih tema, to je gorući problem u toplinarstvu. Kako bismo iznašli najkvalitetnije rješenje, ključno je da uz osiguranje svih ulaznih podataka, stručnih pravnih i ekonomskih podloga, razgovaramo sa svim dionicima procesa i zainteresiranim stranama”, rekao je Čikotić.

Predstavnici udruga izrazili su zadovoljstvo ovakvim otvorenim dijalogom te su upozorili da je Vlada donošenjem Zakona o tržištu toplinske energije iz 2013. godine kojim je uvedena obaveza ugradnje razdjelnika, a, navode, bez studije tehničke izvodivosti i ekonomske analize, oštetila hrvatske građane. Predstavnici udruga također su istaknuli nužnost izmjene Zakona o tržištu toplinske energije. “Iznijeli smo naš stav da je taj Zakon loš i ne štiti interese hrvatskih građana. Smatramo da je ZTTE donesen nepromišljeno, bez adekvatne pripreme i javne rasprave, a Direktiva 2012/27 EU, implementirana potpuno pogrešno, bez potrebnih studija tehničke izvodivosti i ekonomske isplativosti ulaganja, priopćili su predstavnici potrošača. Time je, drže, 170.000 hrvatskih obitelji teško oštećeno, što je u konačnici i rezultiralo brojnim zahtjevima za ocjenu zakonitosti i ustavnosti toga zakona upućenim Ustavnom sudu. D.Kuštro

NADZOR HERA-e

Predstavnici udruga zatražili su da se ukine zakonska obveza ugradnje razdjelnika topline, te da se HEP-toplinarstvo i drugi distributeri komunalne usluge centralnog grijanja koje se sada naziva kupcima, vrate pod nadzor državne energetske regulatorne agencije (HERA).

Možda ste propustili...