Sport
PORAZ OSIJEKA U DERBIJU

Vratar Mikulić darivao Dinamo
Objavljeno 27. studenog, 2016.
Dinamo je u vodstvo doveo Ćorić nakon pogreške Osijekovog vratara, a Soudani potvrdio pobjedu “modrih”

Osijek je izgubio još jedan derbi. Dinamo je u Gradskom vrtu došao do najuvjerljivije pobjede u posljednjih pet godina, ali veliko je pitanje kako bi susret završio da vratar Osijeka Zvonimir Mikulić nije u najgorem trenutku, u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, napravio katastrofalnu pogrešku koja je "modrima" omogućila dolazak u vodstvo. Istina, Zagrepčani su i dotad bili opasnija momčad, ali Osijek se sasvim solidno nosio s njima.

Mikulićev "harakiri"

Susret je počeo vrlo živo. Osijek nije pokazivao u početku nikakav respekt prema Dinamu, pa je prvi i zaprijetio u četvrtoj minuti kada je na odbijenu loptu od obrane Dinama natrčao Andrej Lukić i snažno opalio s 18 metara, no udarac je bio malo previsok. Tri minute kasnije uzvratili su gosti kada je Soudani dugačkom dijagonalom pronašao Ćorića na lijevoj strani, on je ušao u kazneni prostor i pucao, ali taj udarac nije stavio Mikulića na veća iskušenja. U devetoj minuti pokušao je i Soudani, opet je to bio mlak pokušaj. Možda i najbolju priliku u dotadašnjem dijelu susreta Dinamo je stvorio u 18. minuti kada je Ćorić ubacio iz slobodnog udarca, a Fernandes pucao glavom sa 6 - 7 metara ravno u Mikulića. Dinamo je imao dosta pokušaja s poludistance, ali oni nisu bili precizni, a ono što je išlo u okvir vrata Mikulić je uspješno zaustavljao u toj fazi susreta. Zagrepčani su bili, ipak, opasnija momčad u prvom dijelu. Osijek je jednu od svojih rijetkih prilika dobio u 37. minuti kada je Boban presjekao loše ispucavanje vratara Livakovića, ali je bio pomalo sebičan jer se odlučio na udarac s 20-ak metara koji nije pronašao cilj, iako je imao boljih rješenja. I onda kada se činilo kako će prvi dio završiti bez pogodaka, Dinamo je u sudačkoj nadoknadi dobio neočekivani poklon od dotad najboljeg igrača Osijeka, vratara Zvonimira Mikulića. Ćorić je neočekivano potegnuo s 25 metara i Mikulića uhvatio na spavanju. Lopta mu je prošla kroz ruke i noge te završila iza njegovih leđa. Bila je to velika i skupa pogreška Osijekova "portira".

Soudani zapečatio sudbinu

Plan koji su eventualno Osječani skovali u svlačionici za povratak u utakmicu doživo je propast već nakon tri minute igre u drugom dijelu. Dinamo je izveo najbolju akciju na utakmici, Soudani je fino "podvaljenu" loptu od Henriqueza iskoristio za udvostručavanje vodstva svoje momčadi. Ubrzo nakon toga bilo je zanimljivo u kaznenom prostoru Dinama, kada je u prodoru pao Lopa, Osječani su tražili kazneni udarac, ali je Matoc Lopi pokazao žuti karton zbog simuliranja. Tempo igre je nakon tog drugog pogotka Dinama ipak malo opao. Osijek je pokušavao nešto, ali izgledalo je kao da se bijelo-plavi više čuvaju od rezultatskog potopa nego što traže senzacionalan obrat. Iskreno, njega nije bilo ni realno očekivati s obzirom na to da je Dinamo ipak bio kvalitetniji suparnik. Ipak, 20 minuta prije kraja mogao je Osijek do pogotka. Knežević je točnom dugom dijagonalom pronašao Matasa na desnoj strani koji se oslobodio Fernandesa i onda snažno opalio pod gredu, ali je baš na tom mjestu stajao Livaković i uspio loptu izbiti u korner. Njega je izveo Josip Knežević, Livaković nije dobro izbio loptu koju je glavom iz blizine u mrežu pokušao poslati Lesjak, ali on nije bio precizan. U 78. minuti crveni karton je zbog vrlo grubog starta nad Šitumom dobio Gabrijel Boban. Do kraja mogao je Dinamo i uvjerljivije pobijediti, ali je Mikulić obranio dobre udarce Pivarića i Soudanija.

Dalibor KELER
 
Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: oblačno. Teren: slizak, težak za igru. Gledatelja: 3902. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) – 6. Strijelci: 0:1 Ćorić (45), 0:2 Soudani (48). Žuti kartoni: Lopa, Lesjak (Osijek), Pivarić (Dinamo). Crveni karton: Boban (Osijek).

IGRAČ UTAKMICE: ANTE ĆORIĆ (DINAMO)

Osijek

0(0)

Mikulić 5, Matas 6 (od 77. Pušić), Škorić 6, Barać 6, Barišić 6, Lukić 5,5, Vojnović 5,5 (od 61. Lesjak 6), Lopa 6 (od 68. Grgić -), J.Knežević 6, Boban 5,5, Perošević 5,5.

Dinamo

2(1)

Livaković 6, Šitum 6, Sigali 6,5, Benković 6,5, Pivarić 6, Jonas 6,5, B.Knežević 6 (od 24. Henriquez 6,5), Soudani 7, Gojak 6,5, Ćorić 7(od 81. Moro -), Fernandes 6 (od 89. Fiolić -).

0:1

Ćorić se iznenada odlučio na udarac s 25 metara, taj je udarac trebao biti lak plijen za Mikulića jer je išao ravno u njega, ali mu je lopta "procurila" kroz ruke i noge te završila u mreži.

0:2

Henriquez je lijepo proigrao Soudanija koji je došao sam pred Mikulića i egzekucija je bila neizbježna.

Ante Ćorić pokazao je u Gradskom vrtu dio svog talenta. Bio je latentna opasnost za obranu Osijeka, što izravnim prijetnjama, a što razigravanjima svojih suigrača. Na kraju, zabio je i taj prvi pogodak za koji je najmanje "kriv", ali da nije probao...

Vratar Osijeka Zvonimir Mikulić prometnuo se u klasičnog tragičara susreta. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela jedan lako obranjiv udarac Ćorića propustio je u mrežu i tako Dinamu dao značajan vjetar u leđa na putu prema pobjedi.

Najčitanije iz rubrike