Osijek
BELGIJKA POHAĐALA II. GIMNAZIJU

Teško mi je otići, Osječani imaju zarazne navike i doista su izvrsni domaćini
Objavljeno 28. studenog, 2016.
Francesca van der Bergh, 17-godišnjakinja iz Genta, tri je mjeseca bila na razmjeni učenika preko AFS organizacije

Sedamnaestogodišnja Belgijka Francesca van der Bergh upravo završava svoj tromjesečni boravak u Osijeku. U sklopu AFS organizacije, od početka ove školske godine rodni je Gent bila privremeno, kroz projekt zamjene učenika, zamijenila gradom na Dravi. Pohađala je Drugu gimnaziju. Kako joj se svidjelo, kakvi su njezini hrvatski vršnjaci i općenito kakve su razlike života u dvama spomenutim gradovima, bile su teme našeg susreta.

Francesca je bila jednom u Hrvatskoj, s obitelji je posjetila Dubrovnik na godišnjem odmoru, pa kada je saznala da će na razmjenu u Hrvatsku, priželjkivala je Jadran, ili bar Zagreb. No kada joj je dodijeljen Osijek, malo se uplašila, pobojala se da će završiti negdje na selu... (smijeh)

No Osijek je, naravno, kao pravi europski grad nije nimalo razočarao.

- Osijek je lijep, ali očarali su me ljudi, svi su vrlo ljubazni i ponašaju se kao pravi domaćini - kaže Francesca, premda primjećuje kako smo malo “nagli” u prometu i ponekad neljubazni u tramvaju. Ipak, iznenadila se koliko su naša djeca samostalnija, kaže, u Belgiji je nemoguće vidjeti da desetogodišnjaci bez pratnje odraslih koriste javni prijevoz.

- Religiozniji ste, jako volite svoju domovinu i to otvoreno pokazujete - kaže naša sugovornica.

Razlike postoje i u školskom sustavu, u Belgiji nastava traje cijeli dan, domaće su zadaće gotovo obvezne, a za vrijeme odmora nema napuštanja školskog dvorišta. I nema naših ocjena od jedan do pet, nego se rezultati izražavaju u postocima riješenosti.

- Hm, i nema markiranja, kao što je to kod vas uobičajeno - kaže, osmjehujući se, Francesca, uz opasku kako se njezini vršnjaci u Hrvatskoj trude izgledati starije, ponajprije zbog šminkanja i načina odijevanja. Ali...

- Nakon svega bit će mi teško otići, jer imate zarazne navike i doista ste dobri domaćini. Zahvalna sam Osječanima na ovom iskustvu - ponavlja Francesca.

S obzirom na stečena prijateljstva, njezine veze s Osijekom, vjerujemo, neće se prekinuti.

Dario KUŠTRO
U ZAMJENSKOJ OBITELJI

Naša je sugovornica svoj osječki dom pronašla kod obitelji Matešić. Njihova je kći Iva putem iste organizacije na desetmjesečnoj razmjeni na Sardiniji, a oni su ugostili Francescu.

- Odmah smo bili načisto, Franscesca je nastavila obavljati zadaće i obveze koje u obitelji ima naša Iva, ne skriva (naravno uz osmijeh) zamjenska mama Mirta Matešić. U svemu ovome Fracesci je pomogla Ivina starija sestra Dora. Mirta Matešić naposljetku kaže kako je to što su primili učenicu na zamjeni i za njih ovo bilo prekrasno iskustvo koje bi svima preporučila.

Iznenadila se koliko su djeca u Osijeku samostalnija od djece u Gentu

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike