Mozaik
7. FESTIVAL HARMONIKE

Grand prix KUD-u “Dinara” iz Livna
Objavljeno 27. studenog, 2016.

U obljetničkoj godini - pola stoljeća Brodskog harmonikaškog orkestra, iza kojeg su brojni nastupi i nagrade, pa i titula svjetskih prvaka u harmonici, od 24. do 27. studenog održan je i 7. Festival harmonike, potvrdivši još jednom kako je riječ o čarobnom instrumentu i vrsnim glazbenicima koji ga uspješno promoviraju. Kruna događaja i ove je godine bio program otvorenja, u Kazališno-koncertnoj dvorani, u petak navečer, kada se tražila karta više.

Krcato gledalište

Pred krcatim gledalištem na pozornici KKD-a našlo se, najviše do sada, 60-ak izvođača zajedničkog glazbeno-scenskog programa brodskih harmonikaša i višegodišnjih prijatelja, vrsne sarajevske plesno-pjevačke ekipe Instituta za muziku, teatar i multimediju, koji su iznjedrili još jednu zajedničku priču i večer najljepših songova iz mjuzikla "Annie", a u svemu najodgovornije, umjetnička voditeljica brodskih harmonikaša Sanja Nuhanović i muzička redateljica projekta Alma Ferović Fazlić, ne kriju zadovoljstvo, premda je potonji projekt bio najzahtjevniji do sada.

Neobičnost je u tome što sarajevska ekipa priprema program u Sarajevu, a harmonikaši u Brodu i onda u dva dana sve moraju uskladiti. Bilo je iscrpljujuće, kažu, no na kraju su svi oduševljeni rezultatom, kao i publika, koja je na bis izmamila još dva dodatka.

S brojnim glumcima, pjevačima, plesačima u dobi od 6 - 70 godina glazbena priča o djevojčici iz sirotiša Annie koja je u novoj obitelji pronašla sreću dobila je novu dimenziju. "Djeca su predivna, a uz potporu starijih još jednom su pokazala što sve glazba može - spojiti generacije, države, spojiti ljude koji za glazbu žive'', kazala je Nuhanović za neobičan pop-izričaj ovog instrumenta. "Fantastično je ovo iskustvo, prepuno stresa u pozitivnom smislu, gdje u samo dva dana moramo sastaviti nešto za što uopće ne znamo da će funkcionirati, no svaki put sve ispadne lijepo kako bismo željeli", dodaje Ferović Fazlić. Najviše pljeska dobili su vrsni klinci, skupljeni na audiciji iz raznih škola sa ili bez muzičke naobrazbe, koji su pokazali svu hrabrost i talent. A zvijezda programa je 11-godišnja Asja Čamdžić, koja je uprizorila ulogu Annie. Iako ne ide, kaže, u glazbenu školu, dobila je glavnu ulogu i uživala je u svemu, stekla puno prijatelja. Svečanu priču dodatno su pojačali solisti Opere Narodnog pozorišta iz Sarajeva Melisa Hajrulahović Tomić i Jasmin Bašić te koreografkinja Samra Mlinar Mandić, kao i Trio plus2 bend te sportski klub ''Astra" iz Slavonskog Broda. "Prekrasno je ovo iskustvo, grad živi zbog ovakvih ljudi kao što su vaši harmonikaši, a glazba čini čuda, muzika je život i ne poznaje granice...'' u dahu je izgovorila koreografkinja. Festivalska subota bila je ispunjena natjecanjem solista, komornih sastava i orkestara, ukupno stotinjak sudionika iz Hrvatske, BiH te Srbije, koje je pozorno pratio stručni sud: Miradet Zulić iz Tuzle (BiH), Goran Penić iz Novoga Sada (Srbija) te Ana Šterpin Zagoranski iz Poreča. Uz nagrade solistima i komornim sastavima, najvrjednija nagrada - ovogodišnji Grand prix, prijelazni pehar i grb grada te 1000 eura za osvojeno prvo mjesto u svim kategorijama - pripala je harmonikaškom orkestru KUD-a "Dinara" iz Livna, pod ravnanjem Mladena Jelavića. Prvo natjecanje, prije dvije godine, Dora Kaselj, koja svira harmonika 14 godina, a nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu vratila se u Livno, doživjela je upravo u Brodu i presretna je, kaže, zbog osvojenog prvog mjesta.

Uspješna promocija

"Do sada smo četiri godine dobivali prvu nagradu, ali nikada ovo visoko priznanje, presretni smo jer smo je osvojili u C kategoriji, koja nam je do sada bila nedostižna", dodaje voditelj orkestra. A žiri je ocjenjivao sve - tehničku izvedbu, glazbenu izvedbu, prenesenu emociju... Ove godine su očito uspjeli u svemu izvodeći Piacollu i Goetza. Najbolji su osvojili pehare, svi ostali sudionici diplome, a nagrađeni su i najbolji mentori i dirigenti. "I ove smo godine napravili ogroman posao, prepoznatljivi smo i traženi i u drugim sredinama", nakon svega zaključuje Sanja Nuhanović, uvjerena kako bi i njihov utemeljitelj Bela pl. Panthy bio zadovoljan svojim učenicima i uspješnom promocijom harmonike.

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike