Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (LITHOSPERMUM OFFICINALIS L.)

Ptičje proso za liječenje napetosti, uznemirenosti, nesanice...
Objavljeno 28. studenog, 2016.

Ptičje proso pripada porodici Familia boranginaceae. Ova je biljka prirodni antiflogistik, abortiv, antispazmodik, diuretik, dijaforetik, dermetik, kontraceptiv i sedativ.

Druga imena za ptičje proso su bilozrnac, divlja proja, ljekovita biserka, ljekovito vrapčje sjeme, proso divje i vrabčje sjeme, a strani su mu nazivi: engleski - common gromwell, gromwell; francuski - grémil officinal, njemački - Gebräuchlicher Steinsame, Echter Steinsame, Steinsame, Steinsamme; slovenski - železnik navadni, srpski - vrabseme, talijanski - erba-perla maggiore.

U našem narodu ova biljka ime dobiva po omiljenoj ptičjoj hrani. Upotreba ploda ptičjeg prosa, odnosno praška, u narodnoj medicini predstavlja lijek za liječenje:

bolesti bubrega i mjehura (antiupalno djelovanje s jakim podražajem na mokrenje), pomaže kod sklonosti stvaranju kamenca ili taloženju pijeska u bubregu i mjehuru, katara mjehura (akutnog i kroničnog cistitisa,...),

zaraznih bolesti (gonoreje),

ako čaj pijemo vruć, izazivamo obilno znojenje (dijaforetik),

bolesti kostiju i zglobova (giht, artritis),

bolesti crijeva (proljev, grčevi),

bolesti krvi (čišćenje),

visoke tjelesne temperature.

Listovi biljke djeluju umirujuće (sedativ) te se upotrebljavaju u obliku čaja za liječenje raznih stanja napetosti, uznemirenosti, nesanice, uzbuđenosti...

Korijen djeluje kao detoksikant te se upotrebljava u obliku sirupa kod problema s kožom i to posebice protiv raznih eruptivnih osipa. Ekstrakt biljke u pučkoj medicini upotrebljava se kao kontraceptivno sredstvo.

Cijela biljka sadrži sastojke koji sprječavaju izlučivanje hormona hipofize kao što su FSH (hormon koji stimulira folikule) i LH (luteinizacijski hormon), pod zajedničkim nazivom gonadotropini (nadziru rad spolnih žlijezda).

Zapadna pučka medicina upotrebljava ptičje proso kao abortiv, antispazmodik, dijuretik, detoksikant i dermetik; za relaksiranje nervnog sustava, čišćenje krvi, izbacivanje pijeska, kao kontracepcijsko sredstvo, protiv grčeva, nečistoća kože kao što je ekcem (upotreba cvjetova i lista), za tegobe urinarnog trakta, za hranu (plod), za bojenje... Trudnicama i osobama oboljelim od poremećenog rada štitnih žlijezda zabranjeno je uzimanje ptičjeg prosa u bilo kojem obliku.

Ivan LESINGER
ČAJ

l (za spomenuta oboljenja)

1 čajna žličica usitnjenog sjemena ptičjeg prosa, 2 dl vode.

l PRIPREMA: prelijemo vrućom vodom sjeme, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.

l UPOTREBA: pijemo 2-3 šalice čaja dnevno.

PRAŠAK

l Uzimamo pola čajne žličice svakih 4-5 sati uz malo čaja ili vode.

PREŽIVLJAVANJE U PRIRODI

l Proljeće - beremo mlade listove za varivo i juhe.

l Jesen - skupljamo sjeme za jelo, a možemo ga kuhati, pržiti i usitniti za pripremu kave.

Najčitanije iz rubrike