Gastro
“OKUSI SRIJEMA I SLAVONIJE”

Pripremali tradicijska jela
Objavljeno 26. studenog, 2016.

Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vinkovaca i Srednjom strukovnom školom Vinkovci, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice, organizirala je edukaciju za pripremu tradicijskih jela, ali i prezentaciju na moderniji način tih tradicijskih jela za članove projekta “Okusi Srijema i Slavonije”.

U sklopu ovog projekta u dvodnevnoj edukaciji imali smo edukacije za kuhare i konobare, gdje su prvi dan poslužena slana jela, a drugi dan slastice uz konobare na oba dana.

- Ovo je bilo namijenjeno za objekte koji su uključeni u ovaj projekt, za njihove kuhare, konobare. Primarno smo željeli, na temelju iskustva i povratnih informacija koji smo dobili od vlasnika objekta, pronaći način za kvalitetniju prezentaciju samih jela gostima. Ono što sustav Turističkih zajednica kroz promotivne aktivnosti može napraviti, svakako je osmisliti projekt, označiti ga, napraviti promotivnu publikaciju, apsolutno raditi na promociji, međutim izravni kontakt s našim gostima zapravo imaju konobari i posredno kuhari. Oni su ti pravi turistički djelatnici u prezentaciji specifičnog proizvoda, a to je enogastroproizvod Vukovarsko-srijemske županije. Edukacijom smo željeli upozoriti na činjenicu da su oni naši prvi suradnici u kreiranju te ukupne turističke slike Vukovarsko-srijemske županije i da bez njih ovaj projekt ne može uspjeti. Na ovoj edukaciji imali smo isto jelo servirano na tradicijski i na moderan način. Ono što dodatno donosi atraktivnosti cijelog projekta je oprema cijelog projekta, gdje smo za objekte koji su uključeni u projekt nabavili tradicijsko posuđe i od ove godine tradicijske stolnjake, tako da cijela priča o našoj hrani koja ovdje nastaje od plodne zemlje do serviranja na tanjur ima svoj ukupni i zaokruženi ambijent - rekla je Rujana Bušić-Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Lepeza namirnica

Mario Janocik, strukovni učitelj kuharstva u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, radio je na edukaciji kuhara.

- Imali smo edukaciju o tradicijskim jelima, gdje smo pripremali više vrsta jela: pileća prsa sa satarašom i palentom, som na podunavski, pjenica od bundeve, povrće na maslacu, svinjski kotlet Orion, složenac od koprive i kukuruza, file od crne domaće slavonske svinje, pita od mrkve i kelja, smuđ s bijelim vinom na pjenici od graška, povrtna garnitura. Ta ista jela smo Marija Bošnjak i ja pripremili na malo drukčiji, moderniji način. Ovom prigodom želimo zahvaliti ravnateljici Mariji Sunđi iz Srednje strukovne škole na pomoći oko same edukacije. Upoznali smo polaznike s lepezom tradicijskih namirnica u kuharstvu koje mogu uvrstiti u svoju ponudu, a koje ne predstavljaju značajan dodatan trošak, upoznati ih sa specifičnim i najzastupljenijim namirnicama ovoga kraja koje se koriste za pripremu i spremanje jela a la carte, gotova jela. Osim toga, imali smo prezentaciju starih jela na moderan način, zajedno kuhari i konobari, transport jela u restoranski dio te, na kraju, posluživanje jela gostima - rekao je Janocik.

Na moderan način

Hrvoje Blažinkov, strukovni učitelj ugostiteljskog posluživanja u Srednjoj strukovnoj školi, radio je na edukaciji s konobarima te je između ostalog rekao:

- Edukacija je bila posluživanje jela na moderan način. Kao konobari imali smo jedan stručni teorijski dio na koji način primijeniti svoju psihologiju u posluživanju tradicijskih jela. Ako Istra može nuditi svoje maslinovo ulje i pršut, Dalmacija svoju dalmatinsku pašticadu i ribu, i mi imamo svoje autohtone proizvode, kulen, fiš-paprikaš, čobanac i naša jela od crne domaće svinje. Željeli smo pokazati konobarima da kad imamo strane goste, da nude naša tradicijska jela. Osim toga kroz ovu edukaciju imali smo načine kako prići gostu s koje strane, kako prezentirati jelo i kako doći do toga da gost želi to jelo konzumirati te kako u konačnici prezentirati vino - rekao je Blažinkov.

Na ovoj edukaciji imali smo slatičarski dio koji je vodila Ružica Šošić, strukovni učitelj slastičarstva u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima, a pripremljene su bile slastice: salenjaci s domaćim pekmezom od dunja, plavih šljiva i oraha, orehnjača i makovnjača, savijača od breskorki ili dubleka ili jednostavno od bundeve, savijača od jabuka i carski drobljenac s pekmezom od šljiva i pekmezom od marelica. U sklopu projekta “Okusi Srijema i Slavonije” na ovoj edukaciji u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima bili su hotel Dunav Ilok, Iločki podrumi iz Iloka, hotel Villa Lenije Vinkovci, Snašini kućari Gradište te restoran Orion Vinkovci.

Mario KOKAJ

Pripremala su se pileća prsa sa satarašom i palentom, som na podunavski, pjenica od bundeve, povrće na maslacu, svinjski kotlet Orion

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3