Novosti
STANOVNICI ŽUPANJSKE POSAVINE:

“Ilegalni migranti sve
češće zalaze u naša sela”
Objavljeno 25. studenog, 2016.

Vezani članci

KOLONA KRENULA IZ BEOGRADA

Migranti ponovno pokušavaju iz Srbije ući u Hrvatsku

Stanovnici istočnog dijela županjske Posavine, smještene na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, tvrde da ilegalni migranti već danima šeću spačvanskim šumama i sve češće zalaze i u njihova sela. Veću skupinu, tvrde mještani, vidjeli su prije nekoliko dana u središtu Vrbanje, kada su ih policijski službenici ispred tamošnje policijske postaje natrpali u “marice” i odvezli u smjeru Otoka.

- Svako malo vidimo da policija dovede nekoliko migranata. Krajem prošlog tjedna bila je veća skupina, njih 15-ak, uglavnom ogrnuti dekama posjedali su na stazu uz kuće u blizini policijske postaje i onda su ih odveli - ispričao nam je jedan Vrbanjac.

Mještani Račinovaca tvrde kako je sve to krenulo još krajem kolovoza i početkom rujna, kada su opazili da je helikopter počeo nadlijetati to granično područje sa Srbijom. Kažu kako su se počeli, kad padne mrak, zaključavati u kuće i na stalnom su oprezu.

– Nije ugodno. Mi smo tu na granici i sama spoznaja da vam nepoznati ljudi, stranci, možda šeću po dvorištu, u nama budi strah - kažu mještani Račinovaca.

Mještanin Đurića kaže da su policijska vozila stalno na šumskim cestama i lenijama.

- Nedavno su i kod nas u Đurićima uhvatili nekoliko migranata, spavali su u jednom dvorištu. Prije 15-ak dana se i pucalo na ulazu u selo. Migranti su, kako doznajemo, iz Srbije u Hrvatsku ušli preko Save iz Brezova polja i policija ih je lovila na tabli između Račinovaca i Đurića. Psi su cijelu noć lajali. I neku me večer trgnuo lavež. Izišao sam ne paleći svjetlo, još sam malo napucikao pse, kad netko iz mraka viče: “Ne startaj ih, mi smo policija.” Rekao sam im: “Dečki, oprostite, ali oko mene je deset kuća praznih i ja se moram paziti” - ispričao nam je.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović u četvrtak nam je rekao kako nema informacija ni dojava o pojavi ilegalnih migranata u Vrbanji i okolnim selima. M. Lešić Omerović