Novosti
MUP POZIVA - PROVJERITE DATUM

Velik broj građana
nije produžio osobnu
Objavljeno 25. studenog, 2016.

Unatoč brojnim pozivima Ministarstva unutarnjih poslova, velik broj građana i dalje nema valjanu osobnu iskaznicu. O tome se problemu ovoga tjedna oglasila i Policijska uprava požeško-slavonska.

- Budući da je uočeno kako na području naše policijske uprave veći broj građana posjeduje osobne iskaznice koje nisu važeće, pozivamo građane da provjere svoje osobne iskaznice te ako su istekle da podnesu zahtjev za izdavanje nove - pozvala je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

Kako ističu iz policije, građani su u roku od 15 dana od dana isteka roka važenja osobne iskaznice dužni podnijeti zahtjev za izdavanje nove sukladno Zakonu o osobnoj iskaznici. Ako to ne učine, očekuje ih kazna u iznosu od 500 kuna.

Osoba koja posjeduje osobnu iskaznicu mora podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ako su se promijenili osobni podaci o njezinu osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja ili ako je promijenila prebivalište u Hrvatskoj. No, osobna se mora zamijeniti i ako fotografija na iskaznici više ne odgovara izgledu osobe, istekao je rok važenja osobne, ako je oštećena tako da je otežano ili onemogućeno vizualno ili strojno čitanje podataka s nje, ako je djelomično ili potpuno prelomljena ili iz bilo kojega drugog razloga ne služi svrsi.

Nove elektroničke osobne iskaznice (eOI) sadrže elektronički nosač podataka (čip) na koji se uz podatke ispisane u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice mogu pohraniti jedan ili dva certifikata, i to identifikacijski certifikat koji se koristi za elektroničku potvrdu identiteta i autentikaciju prilikom pristupa elektroničkim uslugama, te potpisni certifikat koji se koristi kao podrška naprednom elektroničkom potpisu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis. Elektronička osobna iskaznica s aktivnim identifikacijskim certifikatom služi za prijavu u sustav e-Građani. Uz potpisni certifikat, elektronička osobna iskaznica služi i za obavljanje aktivnosti vezanih uz ovjeru dokumenata elektroničkim potpisom kao valjanom zamjenom za vlastoručni potpis.

Ako su se promijenili podaci o osobnom imenu ili osobnom identifikacijskom broju, osoba je dužna zatražiti opoziv ili suspenziju certifikata u roku od dva dana od nastanka promjene.

Podsjetimo, MUP je od 18. ožujka do 26. srpnja obavio 84.232 terenska pregleda radi provjere prebivališta i donio 10.876 rješenja o odjavi prebivališta građana. Samo prošle godine u pet slavonskih županija odjavljena su 2283 građanina. Naravno, velik dio tog broja doista se odnosi na osobe koje u Hrvatskoj uopće ne žive. Na jednom od ulaza u Policijsku upravu osječko-baranjsku izvješena su rješenja osobama koje su izbrisane s adresa prebivališta, no i dalje se događa da određeni broj građana ipak tvrdi da živi na adresi na koju mu osobna iskaznica i glasi. No, nakon terenskih provjera policija šalje obavijest i osobi koju se provjerava, pa ako se ona ne javi u određenom roku - briše se s te adrese i osobna iskaznica joj postaje nevažeća, a da ona to i ne zna.

Sandra LACIĆ
NOVA OSOBNA ZA TRI DANA - 500, A U REDOVNOM ROKU - 79,50 KUNA

Elektronička osobna iskaznica u redovnom postupku izdaje se u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Cijena osobnih iskaznica koje se izdaju djeci do navršenih pet godina koje ne sadrže certifikate je 60 kuna, a cijena onih koje se izdaju djeci od navršenih 5 godina i punoljetnim osobama koje sadrže jedan ili dva certifikata je 79,50 kuna. Osobe s navršenih 65 godina za iskaznice koje ne sadrže certifikate platit će 49,50 kuna. Elektronička osobna iskaznica u ubrzanom postupku, koja se izdaje u roku od 10 dana od dana podnošenja zahtjeva, košta 195 kuna, dok ona u tzv. žurnom postupku u kojem se izdaje u roku od tri radna dana stoji - 500 kuna.

AKO 18-GODIŠNJAK NEMA OSOBNU, KAZNA JE DO 4500 KUNA

Prema Zakonu o osobnoj iskaznici, novčanom kaznom od 3000 do 4500 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja je navršila 18 godina i ima prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nije ishodila osobnu iskaznicu. Ista kazna očekuje i građane koji u slučaju promjene podataka o svom osobnom imenu ili osobnom identifikacijskom broju ne zatraže opoziv ili suspenziju certifikata u roku od dva dana od dana nastanka promjene. Kazna od 200 kuna očekuje one koji kod sebe nemaju osobnu ili je ne pokažu policiji. Ista kazna je i za sve koji odmah ne prijave policiji nestanak ili pronalaženje iskaznice.