TvObzor
GLAZBA I REPRESIJA

Harač na bećarac -
Zašto se u ovoj zemlji
naplaćuje namet i
za pjevanje folklora?
Objavljeno 25. studenog, 2016.

Nedavno ispostavljeni račun Kulturno- umjetničkom društvu Mihovljan iz istoimenog mjesta u Međimurju od 1375 kuna zbog izvođenja tradicijske glazbe podigao je prašinu zbog perfidne namjere ubiratelja ovog harača, Hrvatskog društva skladatelja - Službe zaštite autorskih muzičkih prava (HDS-ZAMP), da se naplaćuje doslovce svaki nastup folkloraša.

Iz Hrvatskog društva skladatelja i njihove Službe poručuju kako se folkloraši ne moraju uzbuđivati jer je sve prema zakonu bez obzira na to izvode li se tradicijska djela u izvornom obliku ili su prethodno doživjela prilagodbu ili obradu u obliku aranžmana ili koreografije. Drugim riječima, na folklorašima je da plaćaju harač moćnom skladateljskom cehu, koji je donedavno imao predstavnike i zaštitnike u samom državnom vrhu, i za davno napisanu pjesmu nepoznatog autora “Mamica su štrukle pekli”. U Zakonu o autorskim pravim i srodnim pravima iz 2003., noveliranom poslije toga još pet puta, pod naslovom “Nezaštićene tvorevine” doslovce piše: “Narodne književne i umjetničke tvorevine u izvornom obliku nisu predmetom autorskog prava, ali se za njihovo priopćavanje javnosti plaća naknada kao za priopćavanje javnosti zaštićenih autorskih djela. Naknada se koristi za poticanje odgovarajućeg umjetničkog i kulturnog stvaralaštva pretežno nekomercijalne naravi i kulturne raznolikosti u odgovarajućem umjetničkom i kulturnom području…” Autor ovog perfidno sročenog zakona je bivši predsjednik Ivo Josipović, sveučilišni profesor prava i skladatelj, koji je svoj predsjednički mandat osvojio s krilaticom “Nova pravednost”. Trebalo je u ime neoliberalističkog koncepta, nove pravednosti valjda, da se sva javna dobra komercijaliziraju, sjetimo se samo nameta kada je riječ o ribarenju za osobne potrebe ili prijedloga da se naplaćuje šetnja šumom, opelješiti i folkloraše.

Marljivi ubirači ZAMP-ovog harača na terenu budno prate lokalne medije i društvene mreže i čim uoče da je bila neka glazbena priredba, odmah šalju račun, a potom i opomenu. Navodno je ZAMP prošle godine poslao račun čak i jednoj školi za priredbu na kojoj su djeca izvodila pučke pjesme. Digla se buka, nakon čega je škola oslobođena plaćanja tog računa, a rezultat ZAMP-ove prijetnje haračom je da je ista škola ove godine zbog straha odustala od folklorne priredbe. Najveći problem ovako osmišljene kulturne politike jest financijska represija prema amaterskim folklornim društvima kojima država ne priznaje da se bave vrijednim poslom očuvanja tradicijskih pjesama i običaja i kulture te dopušta predatorima i dajkunima iz Hrvatskog društva skladatelja da ih uništava naplaćivanjem nepostojećih autorskih prava. Bilo bi zanimljivo vidjeti što o Josipovićevu zakonu misli Ustavni sud. Nije nikakva tajna da će mnoga folklorna društva pritisnuta parafiskalnim teretom prorijediti broj javnih nastupa ili pokušati, ako je to u vrijeme Facebooka uopće moguće, raditi u ilegali.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike