Novosti
MUP NAJAVLJUJE AKCIJE

Ubojice u prometu često su i mobiteli
Objavljeno 24. studenog, 2016.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavljuje brojne akcije usmjerene na sprječavanje raznih distrakcija koje ometaju sigurno prometovanje. Riječ je o svim događajima ili radnjama u prometu koje odvlače pozornost s vožnje.

U Zagrebu je prošlog tjedna održan kongres TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija. Jedan od uvodničara bio je novi predsjednik TISPOL-a Paolo Cestra, pripadnik talijanske policije. Dojmljiv dio njegova govora bio je imenovanje novog “ubojice” na europskim cestama. Generalno gledano, do sada su glavni uzroci najtežih stradavanja u cestovnom prometu bili brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti. Posljednjih nekoliko godina postajemo svjesni nove pošasti, a utjelovljena je u uređajima bez kojih nam je današnji život gotovo nezamisliv. Riječ je, naravno, o mobitelima.

- Općenito, pojam distrakcija može se prevesti kao nepažnja, a u prometnom kontekstu to znači skretanje pažnje s vožnje, prouzročeno nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila. Valja naglasiti da se prometni kontekst ne tiče samo vozača motornih vozila, nego postoji i kod pješaka, a, nažalost, vrlo često i kod biciklista. Događaju se razne distrakcije tijekom vožnje: jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali ni jedna nije kao upotreba mobitela - ističu iz MUP-a.

Kako dalje dodaju, psiholozi se slažu da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilom dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju. S obzirom na navedeno, jasno je da je ozakonjena uporaba komunikacijskih uređaja korištenjem hands-free pomagala zapravo prijelazno i nesvrhovito alibi-rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima, za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača, jer ga održava budnim i može ga upozoravati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

S obzirom na to da je već općepoznata, doduše teško dokaziva, ali razumski jasna, opasnost od korištenja mobitela u vrijeme prometovanja u smislu teških stradavanja, apsolutno sveprisutna, a novija relevantna istraživanja obeshrabrujući govore o korištenju zakonski “sigurnih” hands-free uređaja, najbolje rješenje bilo bi utišati mobitel i ne javljati se na njega tijekom vožnje.

Hrvatska će policija pojačati akcije usmjerene na upotrebu mobitela u vožnji i kažnjavati ih. Također, upozoravat će građane na sve vrste distrakcija, jer bez usredotočenosti nema ni sigurnog prometa.

Sandra LACIĆ
KAŽNJAVANJE ZBOG NEVEZANJA POJASA NA STRAŽNJIM SJEDALIMA

Iz MUP-a upozoravaju da je u Hrvatskoj velik problem i nekorištenje sigurnosnih pojasa, pogotovo na stražnjim sjedalima. “Gotovo je nevjerojatan izostanak percepcije o veličini tog problema kada je stradavanje u pitanju. Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem pri slijetanju vozila s ceste ili prevrtanja sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu. Izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani ostaju u vozilima s lakšim ozljedama. U razdoblju pred nama, policija će posebnu pozornost usmjeriti na korištenje sigurnosnih pojasa u vozilima, s posebnim naglaskom na vezanje na stražnjim sjedalima”, upozoravaju iz MUP-a.