Dome slatki dome
NISKOENERGETSKA KUĆA

Manji troškovi i energetski gubitci
Objavljeno 24. studenog, 2016.
Jesen je idealno razdoblje za završne radove na kući ili stanu

Jesenski dani su tu, a kao uvertira zimi, jesen je idealno razdoblje za završne radove na kući ili stanu, a ako još imate staru i energetski neefikasnu stolariju, ovo je vrijeme odlično za promjenu stolarije do koje nikada lakše nije bilo doći.

Uloga prozora i vrata, odnosno stolarije u izolacijskom smislu, svakako je jedna od najznačajnijih na kući ili stanu. Imate li stolariju koja na očigled propušta hladnoću u vaš prostor, pravo je vrijeme za promjene, a PVC stolarija s trostrukim ostakljenjem – najbolji je omjer između uloženog i dobivenog te dugoročno najisplativije ulaganje za stambeni prostor.

Koje staklo

U osječkom Staklo domu ističu da pri odabiru PVC stolarije s kojom želite postići uštedu na potrošnji energije i time štedjeti novac, najveću ulogu imat će staklo koje izaberete. Svaki prozor sastoji se iz okvira (primjerice PVC profila) i stakla, te gotovo na svakom prozoru najveći dio površine zauzima upravo staklo koje samim time i najviše utječe na zaštitu od hladnoće ili topline. Danas su standardna IZO stakla s dvostrukim ostakljenjem 4mm i razmakom od 16 mm, čime se dobiva ukupna dubina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug > 2,8 W/m2K, što znači da na 1m2 površine stakla gubimo 2,8 W energije u 1 satu ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature jedan Celzijev stupanj. Kako bi se taj gubitak energije smanjio sve su češće u uporabi bolja stakla veće izolacijske moći. Tako je nužno na svaki prozor ugraditi ostakljenje koje s unutarnje strane ima niskoemisijski premaz, takozvano LOW-E staklo. LOW-E stakla na sebi imaju poseban zaštitni premaz koji omogućuju zadržavanje dijela topline unutar prostorije i na taj način smanjuju toplinske gubitke. Takva stakla imaju koeficijent prolaza topline Ug> 1,3 W/m2K, što je više od dvostruko bolje nego obična IZO stakla koja smo prije naveli. Samim time zaključujemo da se ugradnjom LOW-E stakala već za dvostruko poboljšavaju izolacijska svojstva i omogućuju da kroz takve prozore uštedimo dvostruko više energije za grijanje ili hlađenje. Troslojona stakla imaju još bolja izolacijska svojstva čiji Ug faktori padaju i do Ug> 0,6 W/m2K, čime se čak tri puta više štedi. Danas su standard profili s ugradbenom dubinom od oko 70 mm i 5 ili 6 zračnih komora. Na izolacijska svojstva profila najviše utječe njihova dubina, konstrukcija i broj zračnih komora koje daju termo-izolacijska svojstva. Profili sa 70 mm dubine i 5 komora imaju koeficijent prolaza topline kroz okvir uglavnom Uf> 1,4 W/m2K, neki su malo bolji neki malo lošiji, ali to se kreće oko tog broja. Kako staklo ima udio utjecaja na ukupan faktor od gotovo 70-75 %, a profil 25-30 %, vrlo je važno da se unutar profila ugradi što bolje staklo. Sve većom svijesti o uštedi energije i utjecajem koje imaju prozori i vrata na to pojavljuju se materijali (profili) sve većih ugradbenih dubina i sve više zračnih komora, primjerice 83 mm i 6 komora, također i profili koji su punjeni termoizolacijskom pjenom. Sve je to u svrhu kako bi se što više spustio koeficijent prolaza topline kroz prozor i sada su već mogući rezultati do Uw> 0,6 W/m2K, što je čak do 4 puta bolje nego što je do sada bio standard u Hrvatskoj, samim time omogućeno je da se kroz stolariju uštedi i 75 % manje energije i novca nego do sada.

Visoki zahtjevi

Sve navedene specifikacije zadovoljava Gealan S 9000 profil uz 3-slojno izolacijsko LOW-E staklo. U Staklo domu ne kriju zadovoljstvo ovime, a sigurno zadovoljstvo ne kriju i korisnici koji su se odlučili za sustav Gealan S 9000 koji zadovoljava visoke zahtjeve za prozore sa stadnardom namijenjenim pasivnim kućama. U tijeku je i iznimno privlačna akcija „ključ u ruke“ s bogatim gratis paketom. Naime, kupci koji se odluče na kupnju Gealan sustava prozora i vrata dobivaju gratis sve popratne radove! Tako je tu demontaža stare i montaža nove stolarije, zidarska obrada špaleta, klupica s unutarnje strane i aluminijska klupica s vanjske strane – sve je gratis u akcijskom paketu.

Marin REŽIĆ

Ugradnjom LOW-E stakala se već za dvostruko poboljšavaju izolacijska svojstva

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike