Ekonomija
KAKO POSTATI SAM SVOJ ŠEF?

Hrvatska dobila prvi vodič za poduzetnice
Objavljeno 23. studenog, 2016.

O jedinstvenom priručniku koji motivira na poduzetništvo, ali i skreće pozornost na sve zamke i probleme poslovanja na realnom tržištu govorile su jučer pred više od dvije stotine uzvanika u Kući Europe u Zagrebu na promociji knjige Ja (ne) mogu biti poduzetnica - prvog hrvatskog motivacijskog vodiča kroz svijet poduzetništva za sve žene koje su već u njemu ili ga tek namjeravaju otkriti autorice Sanela Dropulić i Ivana Radić, Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Sonja Bošnjak, zamjenica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, te Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba.

Knjigu je pripremio Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, tiskao ju je sredstvima EU-a i u cijelosti je besplatna za sve koji je žele. Ovaj motivacijski vodič predstavljen je javnosti u povodu Svjetskog dana poduzetnica, koji se od 2014. godine obilježava diljem svijeta u čak 144 države na inicijativu Ujedinjenih naroda.

„I ja sam osobno krenula u poduzetništvo iz nužde, kada sam nakon diplome i na desetke neuspješnih pokušaja da pronađem posao odlučila krenuti u samozapošljavanje. Žao mi je što nema sustavnog praćenja ženskog poduzetništva pa danas ne možemo sa sigurnošću reći koliko je žena vlasnica ili suvlasnica tvrtki ili obrta, no sigurno je da one zauzimaju 25 - 27 posto udjela u hrvatskom gospodarstvu“, iznijela je Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Nazočnima se obratila i Gordana Deranja, recenzentica knjige i predsjednica HUP-a. „Knjiga 'Ja (ne) mogu biti poduzetnica' nedvojbeno je jedan od vrijednih doprinosa svim inicijativama i naporima promicanja ženskog poduzetništva. Uspjeh u poduzetništvu nikome nije zajamčen, ali onima koji do njega dođu donosi iznimne nagrade. Kao što i same autorice napominju – i neuspjeh je dio uspjeha jer se na pogreškama uči. Vjerujem da će ovo štivo ohrabriti mnoge od njegovih čitateljica da ideje o kojima razmišljaju pretoče u konkretne poduzetničke pothvate i usude se biti poduzetnice“, kazala je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, na promociji prvog hrvatskog motivacijskog vodiča za poduzetnice i sve one koje će to tek biti. Autorice knjige Ivana Radić i Sanela Dropulić podsjetile su na promociji kako su u Hrvatskoj dva temeljna razloga zbog kojega u novije vrijeme žene kreću u poduzetništvo - ili zbog činjenice da su ostale bez posla ili zbog karijernog zaokreta. „Ni jedna ni druga kategorija budućih poduzetnica nije nastala pod utjecajem dugogodišnjeg staloženog promišljanja i/ili detaljnog planiranja poduzetništva te prikupljanja kapitala. U takvim uvjetima ne začuđuje da se žene često, ne samo na početku nego i tijekom svog poduzetništva pitaju – Mogu li ja biti poduzetnicom?“ ocijenila je Sanela Dropulić, naglašavajući da je zato i pokrenula Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr koji trenutačno okuplja više od 1800 poduzetnica i više od 60 poduzetnika, a cilj mu je pomoći ženama koje su u poduzetništvu ili ga tek kane otkriti.

Zdenka RUPČIĆ

Virtualni ženski centar poziva sve koji žele knjige da se jave na info@poduzetnica.hr

Možda ste propustili...

ZBOG POVEĆANIH POTPORA SVE JE VIŠE UZGAJIVAČA KONJA

Konjogojstvo poljoprivrednicima isplativije od govedarstva

TJEDAN U ZNAKU FINANCIJSKIH IZVJEŠĆA

Indeksi Crobex blago su porasli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISKON OBJAVIO STUDENTSKI OGLAS IZ SNOVA

Mjesto rada: cijela Hrvatska!

2

NA IMANJU ZAPOSLENA CIJELA OBITELJ

Izgradili uspješni OPG bez EU novca i mjera

3

POTICAJI PODUZETNIŠTVU

U gospodarenje otpadom uložene 4 milijarde kuna