Novosti
PROIZVOĐAČI PODRŽAVAJU KONTROLU KVALITETE

Zorić: Jabuke uvezene iz
Slovenije uzgajane su
kod nuklearke Krško
Objavljeno 22. studenog, 2016.

Vezani članci

NASTAVLJENE POJAČANE KONTROLE, A MINISTAR UPOZORAVA:

Ne možemo uvoziti "smeće" i prodavati ga u Hrvatskoj

STOP UVOZU HRANE-SMEĆA

Uvozimo filete šarana iz Vijetnama, med iz Kine, a suhe šljive iz SAD-a!?

Napokon! Rekao je to Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, izražavajući podršku Tomislavu Tolušiću, ministru poljoprivrede, na njegovoj akciji kontrole kvalitete proizvoda na hrvatskom tržištu.

- Godinama apeliramo da se uredi stanje na tržištu, obuzdaju veletrgovci, prekupci i trgovački lanci te spriječi nepoštena trgovačka praksa - rekao je Zorić i dodao kako to nisu tražili samo voćari nego i mesari, povrtlari, mljekari...

- Podržavamo ministra Tolušića da se do kraja raskrinka trgovački lobi koji je u sprezi s korumpiranim državnim službenicima, koji su, u to smo se uvjerili, spremni i zataškavati pojedine slučajeve - odlučan je Zorić, koji napominje kako je, nažalost, dijete moralo umrijeti da se pokrenu stvari s mrtve točke.

- Spremni smo dati sve svoje proizvode na kontrolu kvalitete - rekao je Zorić i podsjetio kako su svi članovi klastera Slavonska jabuka nositelji certifikata Global G.A.P., koji garantira da je proizvodnja provedena u skladu s tim certifikatom.

- Dodatni dokaz toj tvrdnji je podatak kako su pojedini članovi klastera ostvarili izvoz svojih proizvoda u Dubai i Egipat, Njemačku i Austriju - rekao je Zorić, navodeći rigorozne kontrole kvalitete pri uvozu voća u Dubai te istaknuvši kako je nemoguće ući na veletržnicu u Beču ili Münchenu bez posjedovanja Global G.A.P. certifikata.

Koliko je kontrola kvalitete uvoznih prehrambenih proizvoda potrebna, Zorić je potkrijepio činjenicama kako se nekontrolirano uvozi voće koje je čuvano dvije godine u hladnjačama, a da bi toliko dugo bilo sačuvano, ono mora biti potopljeno u fungicidnu otopinu te su i ostaci kemikalija u njemu sigurno veći od dozvoljenih. Zorić također raspolaže podacima kako su jabuke koje su uvezene iz Slovenije uzgajane u okolici nuklerane elektrane Krško te su navodnjavane vodom koja je prethodno upotrijebljena za hlađenje nuklearnog reaktora. - Najžalosnije je što se onda takvo voće servira djeci kroz Shemu školskog voća - upozorava Zorić, jer u natječaju nije naznačeno da voće treba biti domaćeg podrijetla, a što su mnoge druge zemlje članice Europske unije već učinile, bez naknadnih sankcija koje su našim političarima često izlika, i tako zaštitile domaću proizvodnju.

- Takva bi odredba, osim što bi potaknula domaću proizvodnju, djeci osigurala svježe i kvalitetno domaće voće - kaže Zorić i dodaje kako će za ovu inicijativu tražiti i potporu roditelja jer su potrošači mnogo savjesniji od institucija i svjesni su da treba pokrenuti ciklus sinergije lokalne proizvodnje i potrošnje.

Zbog svega navedenog, voćari podržavaju ministra Tolušića u njegovim akcijama te podršku traže i od premijera Andreja Plenkovića jer su svjesni kako sigurno postoje snažni pritisci za prekidom ove akcije, ističe Zorić i dodaje kako bi veletrgovci i veliki trgovački lanci trebali izvoziti njihove proizvode i biti vrata za Europu jer postoje i primjeri pozitivnog djelovanja veletrgovina koji promoviraju, a ne uništavaju domaću proizvodnju.

Roberta SORIĆ
MOŽEMO PROIZVESTI I IZVESTI ROBE U VRIJEDNOSTI 200 MILIJUNA DOLARA

Stjepan Zorić priznaje da su prije desetak godina, kada su kretali s Global G.A.P. certifikacijom smatrali kako je sve to malo pretjerano i nepotrebno, ali tijekom godina su se svi voćari uvjerili da je kontrolu kvalitete najlaše provoditi tijekom procesa proizvodnje, poštujući naputke i standarde tog certifikata. “Danas znamo da imamo kvalitetnu proizvodnju i da možemo u vrlo kratkom roku proizvesti i izvesti robe u vrijednosti 200 milijuna dolara, pa i više”, uvjeren je Zorić. Naime, trenutno uvozimo voća u vrijednosti 160 milijuna dolara te povrća u vrijednosti od oko 150 milijuna dolara. Zorić tvrdi da hrvatski poljoprivrednici mogu dostići taj nivo proizvodnje već za dvije godine samo da se raščiste nepošteni trgovački odnosi na tržištu voća i povrća. Ta vrijednost proizvodnje od 300.000 dolara znači bar 10.000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj, naglašava.

Možda ste propustili...