Osijek
JE LI TO MOGUĆE? IRAC IZ DUBLINA DOSELIO SE U HRVATSKU

O'Grady: Hrvatska može biti
ugodna zemlja za življenje
Objavljeno 22. studenog, 2016.
Slavonija je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, i treba joj pomoći da podigne kvalitetu života - kaže O'Grady

Da mladi iz Hrvatske, posebice Osijeka i Slavonije, odlaze trbuhom za kruhom i boljim životom u Dublin i druge irske gradove, to više nije vijest. Ali jest kada Irac dođe živjeti i raditi u Hrvatsku. Onda je to priča za rubriku Je li to moguće?

Paul O'Grady već 15 godina živi u Hrvatskoj, a svojim životnim i profesionalnim iskustvom predstavlja antipod današnjem iseljavanju mladih iz Slavonije u Irsku, najčešće u metropolu Dublin.

- Preselio sam se iz Dublina u Hrvatsku 2002. godine. Sa suprugom, koja je inače iz Pule, i djecom, živim u Vodnjanu. Došao sam jer smatram da je ovdje bolja kvaliteta života. Ako novac nije najvažniji motiv u životu, onda Hrvatska doista može biti ugodna zemlja za življenje. Da je lako, nije, ali na život treba gledati pozitivno. Zato održavam predavanja i radionice za učenike na temu poduzetništva i kreativnosti, kako bi oni postali baza da možemo poboljšati Hrvatsku – priča O'Grady na tečnom hrvatskom jeziku.

Svjestan je da svi krajevi Hrvatske nisu jednako razvijeni i da nije isto živjeti u Istri i Slavoniji. “Slavonija je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zato joj treba pomoći da ide dalje tako da život u ovom dijelu Hrvatske postane kvalitetan. No, ne smijemo samo čekati, nego sami moramo nešto poduzeti. Ni meni nije bilo lako kada sam došao u Hrvatsku. Nisam znao jezik, nisam imao novca, ni stan, ni kontakte, ali uspio sam. To znači da je moguće, ali prije svega čovjek mora biti pozitivan. Tu posebno mislim na mlade i zato sam došao kako bih tu poruku prenio mladim Osječanima”, kaže Paul O'Grady.

A otkuda Irac u Osijeku? Za to je zaslužna dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo, prof. savjetnik, predsjednica Županijskog vijeća profesora engleskog jezika, profesorica engleskog i njemačkog jezika u 2. gimnaziji, koja je organizirala dva predavanja Paula O'Gradyja u Osijeku, za učenike svoje škole i profesore engleskog jezika iz Osječko-baranjske županije.

- Uspjeli smo pronaći Irca koji živi u Hrvatskoj i dovesti ga u Osijek. Želimo pokazali našim učenicima i profesorima da stranci mogu biti uspješni u Hrvatskoj i da bolje od nas vide ljepote, ali i mogućnosti koje pruža naša zemlja. Paula O'Gradyja upoznala sam na konferenciji profesora engleskog jezika u travnju ove godine. Od tada radim na tome da on dođe u Osijek i ispriča svoju životnu priču. On je vrlo osebujan, kreativan i vrijedan čovjek, mnogo radi, podučava engleski jezik, a bavi se i promocijom Hrvatske među učenicima. Potiče ih da uzmu stvar u svoje ruke i budu dovoljno hrabri da poduzmu korake za vlastitu budućnost – kaže prof. Penava Brekalo.

Vesna LATINOVIĆ
NI U IRSKOJ NIJE LAKO ŽIVJETI

Paul O'Grady svjestan je da mladi iz Hrvatske masovno odlaze u Irsku. No, upozorava, nije ni tamo lako, i dodaje: “Potrebno je mnogo rada i truda te profesionalnog odnosa prema poslu. I Irci su nekada masovno odlazili u Ameriku, no kada je Irska gospodarski ojačala, mnogi su se vratili kući. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj”.

PAULOVA IMPRESIVNA BIOGRAFIJA

Paul O'Grady rođen je 1975. godine u Dublinu, maturirao je na Blackrock College Dublin kao jedan od najboljih, diplomirao je, a potom završio master studija arhitekture pri University College Dublin, prošao brojne specijalizacije iz psihologije, poduzetništva, menadžmenta, ima više od 12.000 sati poduke iz engleskog jezika, novinar je i urednik vijesti na engleskom za HRT, vlasnik i direktor tvrtke Celtis Leadership Education and ocahing, osnivač i vlasnik plesne škole Irish Maiden, autor knjige “Ja tata iz Irske” (2012.), organizator festivala St. Patrick's day, osnivač udruge Hrabrost za djecu i mlade s posebnim potrebama, bavi se izvozom maslinovog ulja, autor brojnih projekata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana