Novosti
KOMEMORATIVNI SKUP

Žrtva Borova naselja za domovinu
Objavljeno 19. studenog, 2016.

VUKOVAR

„Žrtva Borova naselja za Domovinu“ – geslo je pod kojim je danas održan komemorativni skup u toj vukovarskoj četvrti, pored ostataka zgrade Borovo commerca gdje je u podrumu tijekom agresije bio odjel vukovarske ratne bolnice. Tim je skupom počelo obilježavanje 25. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te gradske četvrti.
–Borovo commerc za mnoge je branitelje i civile 1991. značio život, a onda je, na današnji dan, mnogima on bio prijeki sud koji ih je osudio na smrt, a sudili su im krvnici, provoditelji velikosrpske ideje koja još uvijek živi u ponekim usijanim glavama – poručila je u govoru predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ Manda Patko. Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Vjenceslav Janjić, a u spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, pred ostacima bivše zgrade Borovo commerca brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.  Počast stradalima u Borovu commercu došle su izraziti i članice Udruge Majke Srebrenice, kao i predstavnice beogradske nevladine Udruge Žene u crnom.
Nakon komemorativnog programa, u Koloni sjećanja je nekoliko tisuća sudionika prošlo gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje je svetu misu zadušnicu predvodio gospičko-senjski biskup u miru, mons. Mile Bogović.
Prema podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na dan okupacije Borovo naselja, 19. studenog 1991. Godine, u toj gradskoj četvrti ubijena je 51 osoba, a u cijeloj četvrti je u tri mjeseca opsade Vukovara poginulo 176 civila i hrvatskih branitelja. Od oko 800 ranjenika, koliko ih je bilo u podrumu Borovo commerca, njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno. Još uvijek se traga za sudbinom 63 hrvatska branitelja i civila iz Borovo naselja.S.Butigan